Службата за сигурност на Украйна (СБУ) съобщава, че е приключила "контраразузнавателната дейност" в епархиите на Украинската православна църква (УПЦ), която доскоро беше част от Московската патриаршия (МП), но пролетта обяви независимост от нея, съобщава Руската служба на Би Би Си.

Според украинските правоприлагащи органи при претърсвания в сградите на църквата са открити:

- Колекция от икони, откраднати от руските войски от резиденцията на консула на Литва по време на окупацията на Херсон. От СБУ казват, че те са намерени в катедралата "Успение Богородично", чийто настоятел избяга малко преди градът да бъде освободен от окупация.

- Пропуски, издадени на името на федералния съветник към военно-гражданската администрация на Руската федерация и руски паспорти, принадлежащи на свещениците на УПЦ-МП;

- Знамето на "Новоросия" и "пропагандна литература" в Красногорския Свято-Покровски манастир, Черкаска област;

- "Текстове на молитви за страната-агресор и руски учебници, възхваляващи режима в Кремъл";

Поредица от обиски и проверки в епархиите на УПЦ започна през октомври тази година. В прессъобщения на СБУ по този повод неизменно се посочва, че целта на тези събития е да се провери дали помещенията на епархиите се използват като "клетки на "руския свят", дали в тях се укриват граждани на държавата-агресор и дали там са се съхранявали забранени предмети (т.е. оръжия и експлозиви).

Припомняме, че на 22 ноември бе извършен обиск на Киевско-Печорската лавра - седалище на УПЦ. Там бяха открити хора без документи, руски граждани, както и повече от 2 милиона гривни (54 хил. щ. долара), над 100 хиляди щатски долара и няколко хиляди руски рубли.

Освен това по време на обиските следователите са открили проруска литература, използвана в обучението в семинариите и енорийските училища, включително за популяризиране на идеите на "руския свят", съобщиха от СБУ.

Някои от хората, открити в манастирите, са показали паспорти и военни книжки на СССР, или изобщо не са имали оригинални документи, а само техни копия, или са имали паспорти на граждани на Украйна със следи от фалшификация или повреди. Над 50 души са преминали тест с полиграф.

Киевско-Печорската лавра е под юрисдикцията на Украинската православна църква (УПЦ, доскоро част от Московската патриаршия). След началото на руската инвазия се появиха информации, че свещениците от УПЦ МП подпомагат руските войски и извършват пропаганда на "руския свят".

УПЦ обяви отделяне от Москва, но за поместните православни църкви по света тя остава част от Руската православна църква. Припомняме, че през 2019 година в Украийна с благословията на вселенския патриарх Вартоломей бе създадена автокефална Православна църква на Украйна, която се отцепи от Украинската православна църква, тогава част от Руската православна църква. Това предизвика дълбок разрив и прекратяване на отношенията между Московската патриаршия и Вселенската патриаршия в Истанбул.

Продължават обиските в манастири и църкви в Украйна

Продължават обиските в манастири и църкви в Украйна

Проверени са 350 сгради