Службата за сигурност на Украйна (СБУ) извърши ново претърсване на манастир в западната част на страната в сряда в "операция за противодействие на предполагаеми подривни дейности на руските специални служби", предава Ройтерс.

Претърсването в Мукачевската епархия на Украинската православна църква в Закарпатието беше последното от поредица обиски, извършени през изминалата седмица.

Исторически подкрепяната от Русия Украинската православна църква, до скоро част от Московската патриаршия обяви официално прекъсване на връзките си с Москва през май, но все още се ползва с недоверие от много украинци и често бива обвинявана в тайно сътрудничество с Русия.

При последното претърсване СБУ съобщи, че е проверила територията и помещенията на манастира в Мукачевската епархия за наличие на забранени предмети и е извършила проверки на лица "по отношение на участието им в незаконни дейности в ущърб на държавния суверенитет на Украйна. "

От СБУ обаче не разкриват се казва какво е открито и дали има задържани.

Фокусът, както се казва, е върху проверка на информацията за възможното използване на епархията като център на "руския свят", предотвратяване на използването на църковни помещения за укриване на руснаци или за съхранение на забранени предмети и предотвратяване на "терористичните актове".

СБУ съобщи миналата седмица, че е претърсила 350 сгради, принадлежащи на Украинската православна църква, и е извършила проверки на 850 души. В съобщението се казва, че са открити "съмнителни" руски граждани, големи суми пари и проруска литература.

Руската православна църква заяви миналата седмица, че претърсването е "акт на сплашване". От СБУ отрекоха това в сряда.

"В своята работа СБУ се придържа към принципа на безпристрастност по отношение на дейността на всяка религиозна деноминация и зачита правото на всеки гражданин на свобода на светогледа и религията, както е определено от Конституцията на Украйна", се казва в съобщението.

Припомняме, че през 2019 година в Украийна с благословията на на вселенския патриарх Вартоломей бе създадена автокефална Православна църква на Украйна, която се отцепи от Украинската православна църква, тогава част от Руската православна църква. Това предизвика дълбок разрив и прекратяване на отношенията между Московската патриаршия и Вселенската патриаршия в Истанбул.

Именно Украинската православна църква, която допреди руската агресия бе подчинена на Московската патриаршия, се отдели от нея и се обяви за самостоятелна, което беше тежък удар по авторитета на Московския и на цяла Русия патриарх Кирил, който се счита за много приближен на Путин и подкрепя горещо руските военни действия в Украйна.

Украйна разследва епископ за дейност в интерес на Русия

Украйна разследва епископ за дейност в интерес на Русия

Той е роден и е учил в Русия