Службата за сигурност на Украйна (СБУ) твърди, че разследва управителя на една от епархиите на Украинската православна църква във Виницка област, който според силите за сигурност е работил в интерес на Русия, съобщава руската служба на Би Би Си.

В проповедите си, както заявяват от СБУ, той оправдавал руската агресия срещу Украйна и допринасял за разпалването на междурелигиозна омраза сред вярващите.

Украинските спецслужби не посочват пряко името на духовника, но източници от Би Би Си Украйна съобщиха, че става дума за Тулчинския и Брацлавски митрополит Йонатан (в света Анатолий Елецки).

Срещу него е образувано дело по член 161 от Наказателния кодекс на Украйна за нарушаване на равенството на гражданите в зависимост от тяхната раса, националност, религия, религиозни убеждения, увреждане и други основания. Самият митрополит отрича вината си.

В момента Йонатан е най-високопоставеният представител на УПЦ, преследван от украинските специални служби. По-рано друг високопоставен духовник, Изюмският архиепископ Елисей, избяга в Русия заедно с руските войски след оттеглянето им от града.

Митрополит Йонатан е роден и учил в Русия. Някои от изявленията му преди това бяха оценени от наблюдатели като проруски.

Той също се изказа доста критично за решението на УПЦ за отделяне от Московската патриаршия и разкритикува поместния събор, проведен в Украйна през май, който провъзгласи независимост от Москва.

В проруската общественост Йонатан често е наричан "последователно проруски настроеният митрополит на Тулчин", който "е предан на патриарх Кирил, Руската църква, Русия и мрази украинизацията".

Припомняме, че през 2019 година в Украийна с благословията на на вселенския патриарх Вартоломей бе създадена автокефална Православна църква на Украйна, която се отцепи от Украинската православна църква, тогава част от Руската православна църква. Това предизвика дълбок разрив и прекратяване на отношенията между Московската патриаршия и Вселенската патриаршия в Истанбул.

Именно Украинската православна църква, която допреди руската агресия бе подчинена на Московската патриаршия се отдели от нея и се обяви за самостоятелна, което беше тежък удар по авторитета на Московския и на цяла Русия патриарх Кирил, който се счита за много приближен на Путин и подкрепя горещо руските военни действия в Украйна.

На 8 септември латвийският парламент гласува за самостоятелност на Латвийската православна църква, ход който беше оспорен от Московската патриаршия, откъдето заявиха, че светските власти (парламент и президент) нямат правомощия да се месят в църковните дела. В Латвия живее голямо рускоезично православно малцинство. 

Патриарх Кирил в условията на "почти военни действия": Русия никога не е водила агресивна война

Патриарх Кирил в условията на "почти военни действия": Русия никога не е водила агресивна война

И дава за пример българите и сърбите