Службата за сигурност на Украйна (СБУ) съобщи за приключване на следствените действия на териториите на Свето-Успенската Киевско-Печорска лавра в Киев, в Свето-Троицкия манастир и в помещенията на Сърненско-Полеската епархия на Украинската православна църква (УПЦ) в Ровенска област, информира Руската служба на Би Би Си.

Според ведомството на територията на храмовете са открити хора без документи, руски граждани, както и повече от 2 милиона гривни (54 хил. щ. долара), над 100 хиляди щатски долара и няколко хиляди руски рубли.

Освен това по време на обиските следователите са открили проруска литература, използвана в обучението в семинариите и енорийските училища, включително за популяризиране на идеите на "руския свят", съобщиха от СБУ.

Някои от хората, открити в манастирите, са показали паспорти и военни книжки на СССР, или изобщо не са имали оригинални документи, а само техни копия, или са имали паспорти на граждани на Украйна със следи от фалшификация или повреди. Над 50 души са преминали тест с полиграф.

Киевско-Печорската лавра е под юрисдикцията на Украинската православна църква (УПЦ, доскоро част от Московската патриаршия). След началото на руската инвазия се появиха информации, че свещениците от УПЦ МП подпомагат руските войски и извършват пропаганда на "руския свят".

УПЦ обяви отделяне от Москва, но за поместните православни църкви по света тя остава част от Руската православна църква. Припомняме, че през 2019 година в Украийна с благословията на вселенския патриарх Вартоломей бе създадена автокефална Православна църква на Украйна, която се отцепи от Украинската православна църква, тогава част от Руската православна църква. Това предизвика дълбок разрив и прекратяване на отношенията между Московската патриаршия и Вселенската патриаршия в Истанбул.

Руското външно министерство реагира гневно на провеждането на обиски в лаврата.

"Това е просто някаква тотална безбожна вакханалия, каза официалният представител на ведомството Мария Захарова, "Няма оправдание или обяснение за това". Подобен акт се вписва в логиката на действията на киевския режим," добави тя.

Разкрит е руски заговор за убийство на украински командири

Разкрит е руски заговор за убийство на украински командири

Открит е тайник в Сумска област