Службата за сигурност на Украйна (СБУ) съобщи, че е успяла да неутрализира руска диверсионно-разузнавателна група (ДРГ), която е подготвяла убийството на командирите на Силите за специални операции на въоръжените сили на Украйна, съобщава Руската служба на Би Би Си.

Разкриването на групата, ръководена от кадрови офицер от Федералната служба за сигурност (ФСБ) на Русия, е предшествано от многоетапна спецоперация в Киев и Сумска област, съобщиха от украинската спецслужба.

"Една от основните им задачи е била да събират лични данни и местонахождението на командирите на бойни части от Силите за специални операции на Въоръжените сили на Украйна", се казва в изявление на СБУ.

Диверсантите са планирали да използват тази информация, за да подготвят убийствата на украински военни и унищожаването на техните оръжия и военна техника.

Според СБУ един от членовете на групата е бил жител на пограничния район на Сумска област, вербуван от ФСБ след началото на пълномащабната руска инвазия. Именно той е бил в пряка връзка със своя "куратор" и е съгласувал с него плановете и алгоритмите на действията за изпълнение на задачите.

Заподозрените са задържани в момент, когато са вземали оръжие от предварително уговорен тайник в Сумска област. При огледа на тайника са открити две противотанкови мини, две бойни гранати и автомат "Калашников", които ДРГ планирали да използват за извършване на диверсия.

В апартаментите на задържаните следователите са иззели компютри и мобилни телефони с доказателства за тайна кореспонденция с представител на ФСБ, съобщават от СБУ.

Как действат украинските партизани

Как действат украинските партизани

Те очакват масова подкрепа при украинско контранастъпление