Служители на Службата за сигурността на Украйна (СБУ) извършиха обиски на територията на Киевско-Печерската лавра, съобщават украинските медии, позовавайки се на източници от правоохранителните органи.

Преди седмица стана известно, че СБУ образува дело заради изпълнение на песента "Мати Русь" в един от храмовете на манастира.

"По време на богослужение в храма са прозвучали тези с пропаганден характер, възхваляващи "руския свят", се казва в изявление на ведомството.Образувано е наказателно дело за оправдаване на въоръжената агресия срещу Украйна.

От Лаврата съобщиха, че свещеникът, по време на чиято служба се е случило това, е бил отстранен.

Службата за сигурност на Украйна официално коментира претърсванията в Киевско-Печерската лавра, заявявайки, че се провеждат "контраразузнавателни дейности" като част от работата по "противодействие на взривоопасната дейност на руските специални служби в Украйна".

Според изявлението на ведомството целта на мерките е "предотвратяване на използването на Лаврата като клетка на "руския свят", проверка на данни за използването на помещенията на УПЦ за укриване на диверсионно-разузнавателни групи, чуждестранни граждани, съхраняване на оръжие и др.; защита на населението от провокации и терористични актове" .

СБУ, Националната полиция и Националната гвардия извършват оглед на територията и помещенията на Лаврата, издирват се забранени за използване предмети, проверяват се лица на територията на Лаврата за съпричастност към противозаконна дейност в ущърб на държавния суверенитет на Украйна, съобщава от СБУ.

Украйна разследва епископ за дейност в интерес на Русия

Украйна разследва епископ за дейност в интерес на Русия

Той е роден и е учил в Русия

Припомняме, че през 2019 година в Украийна с благословията на на вселенския патриарх Вартоломей бе създадена автокефална Православна църква на Украйна, която се отцепи от Украинската православна църква, тогава част от Руската православна църква. Това предизвика дълбок разрив и прекратяване на отношенията между Московската патриаршия и Вселенската патриаршия в Истанбул.

Именно Украинската православна църква, която допреди руската агресия бе подчинена на Московската патриаршия, се отдели от нея и се обяви за самостоятелна, което беше тежък удар по авторитета на Московския и на цяла Русия патриарх Кирил, който се счита за много приближен на Путин и подкрепя горещо руските военни действия в Украйна.

Патриарх Кирил в условията на "почти военни действия": Русия никога не е водила агресивна война

Патриарх Кирил в условията на "почти военни действия": Русия никога не е водила агресивна война

И дава за пример българите и сърбите