ЕС няма бъдеще, ако не съумеем да следваме едни и същи стандарти на държавите членки, включително едни и същи стандарти, по които се третират държавите членки.

Това заяви вицепремиерът по европейските фондове и икономическата политика Томислав Дончев по време на публична дискусия на тема „Накъде отива Европа: Действителните предизвикателства пред ЕС и словашкото председателство на ЕС".
По думите му на подобни събития често се говори за Европа с клишета, които я превръщат в скучна тема.

“В последните години Европа все повече прилича на инструмент за управление на кризи”, смята вицепремиерът. Според него е добре, че успява да се справя с кризите, но това е далеч от първоначалния замисъл, който има. В разговорите и интерпретациите на кризите дори вещи анализатори губели основната нишка.

Основния дебат за бежанската криза например бил кой как понася тежестите. “Големият проблем е защо не реагирахме превантивно преди някоя от кризите, защо не бяхме толкова подготвени, колкото трябваше”, посочи Дончев.

Според вицепремиера индикатор за това, накъде отива Европа, ще бъдат преговорите за кохезионната политика.
Грешно е да свързваме кохезионната политика с някакъв вид благотворителност, подчерта Дончев и обясни, че тя е пряко свързана с общия пазар, фундамент на Европейския съюз.

Той подчерта, че се чуват идеи за по-силна централизация на управлението на финансовите инструменти. Дончев не можел да си представи по-централизирано управление на финансови инструменти в сферата на малката инфраструктура.

По думите му Европа произвежда около 20% от световния БВП. Между 40-50 % от социалните разходи на света се падат на Европа. “Не казвам, че е лошо и че трябва да се промени, но ако искаме да пазим същия стандарт, това няма как да стане с икономика, която расте с 1-2 % на година”, коментира Дончев. Необходима била много по-агресивна и растяща икономика.

“Имаме нужда да бъдем по-бързи и решителни, когато вземаме решения, да не се опитваме да замитаме нито една опасност, нито една криза под килима”, предупреди вицепремиерът и допълни, че смелостта е необходима, дори когато това носи политически щети.

Кризата на доверието била кризата, която дреме в сърцето на Европа.

Според вицепремиера Томислав Дончев Брекзит няма да е толкова скоротечен. “Окончателното решение няма да се случи нито следващата, нито по-следващата година”, прогнозира той и обяви, че е склонен да се хване на бас.
Аз все още живея с надеждата, че това може да не стане", призна той.

Според него тежък ефект би имало и по отношение на ЕС, и по отношение на Обединеното кралство.
Не гледам на Брекзит като на поражение, но трябва да се съсредоточим върху това да работим с Великобритания и Европа да стане по-силна”, заяви на свой ред новият ръководител на бюрото на фондация „Конрад Аденауер“ за България Торстен Гайслер. Според него пред Словакия, която предстои да поеме председателството на Европа, има доста работа.

Гейслер подчерта, че следващите 6 месеца ще са под сянката на преговори с Великобритания по повод Брекзит. “Великобритания остава стратегически партньор и интересите на всички са да живеем в съгласие”, коментира той.

В някои страни евроскептицизмът е факт. Трябва да подсилим доверието, да подсилим международната роля на съюза, да управляваме емиграцията в Европа, смята Гейслер.

“Имаме много големи предизвикателства и те не могат да бъдат посрещнати от една държава, а от силна Европа”, убеден е той.