Президентът на Русия Владимир Путин заяви, че Съединените щати се изправят пред типичните за империите проблеми и крачат уверено по пътя, извървян от СССР, съобщава RT.

На пресконференция с представители на световни медии руският държавен глава посочи, че "слушаме заплахи от американския Конгрес и други институции в рамките на вътрешнополитическите процеси в САЩ". Според него авторите на тези твърдения изхождат от факта, че икономическата, военната и политическата сила на САЩ са толкова големи, че "това не е ужасно и ще го превъзмогнем".

"Знаете ли какъв е проблемът? Ще ви го кажа като бивш гражданин на Съветския съюз", обърна се Путин към журналистите, прокарвайки паралел: "Какъв е проблемът на империите - струва им се, че са толкова могъщи, че могат да си позволят дребни несъвършенства и грешки. Ще платим на едни, ще притиснем други, ще се споразумеем с трети, ще направим подарък на четвърти, ще заплашим с военни кораби пети. И това ще разреши проблемите".

Путин: Действията на САЩ вредят на долара като световна резервна валута

Путин: Действията на САЩ вредят на долара като световна резервна валута

САЩ не ценят валутата си, важни са стабилността, предвидимостта и надеждността, а не коя е валутата, има и други

В този контекст руският президент подчерта, че броят на проблемите обаче се увеличава и накрая се стига до момент, когато те вече не могат да бъдат преодоляни.

А Съединените щати крачат уверено и твърдо право по пътя на Съветския съюз, предупреди той.

По-рано, в рамките на Международния икономически форум в Санкт Петербург, Путин заяви,  че "Русия няма никакво несъгласие със САЩ", но "те (САЩ - бел.ред.) имат с нас - искат да спрат развитието ни и го заявяват публично. Всичко останало изхожда от тази позиция - както икономическите санкции, така и опитите за намеса във вътрешнополитическите процеси на страната ни".

"Умира пред очите ни": в Русия вещаят фатален век за САЩ

"Умира пред очите ни": в Русия вещаят фатален век за САЩ

САЩ деградирали както политически, така и социално