Държавният секретар на щата Мейн Шена Белоус от Демократическата партия реши да премахне бившия президент Доналд Тръмп от бюлетината за първичните президентски избори в щата, предаде АП.

Решението ѝ се позовава на конституционната разпоредба за метеж срещу държавата.

В днешното си решение Белоус определя, че като водещ кандидат за републиканската номинация през 2024 г. Доналд Тръмп е провокирал безредици, като е разпространил фалшиви твърдения за измама на избирателите на изборите през 2020 г. и впоследствие е насърчил последователите си да излязат на шествие пред Капитолия, за да попречат на полагането на клетва от новия президент - Джо Байдън.

Решението на щата Мейн повтаря подобно решение на Върховния съд на Колорадо, който също дисквалифицира Тръмп по силата на раздел 3 от 14-та поправка.

Макар че демократичният уклон на Колорадо го прави по-малко ключов за перспективите на републиканците, действието на Мейн може да има по-съществени последици поради разделението на електоралните гласове и малките граници на победата, които се очакват в предстоящата надпревара.

Съдът в Колорадо изтри Доналд Тръмп от вота за президент

Съдът в Колорадо изтри Доналд Тръмп от вота за президент

Стара законова разпоредба лиши бившия президент от право на участие

Доналд Тръмп постигна победа в сряда в борбата си с предизвикателствата срещу правото му да се кандидатира отново за Белия дом, като върховният съд на Мичиган отказа да разгледа дело, което иска да го дисквалифицира от първичните избори за президент на щата.

Върховният съд на Мичиган заяви, че няма да разгледа жалбата на четирима гласоподаватели в щата, които искат да забранят бившия президент от републиканските първични избори на 27 февруари за ролята му в нападението на 6 януари 2021 г. срещу Капитолия на САЩ.

Решението на Мичиган контрастира с решението на върховния съд на Колорадо миналата седмица да дисквалифицира Тръмп съгласно същата конституционна разпоредба, известна като Раздел 3 от 14-та поправка. Тръмп обеща да обжалва решението на Колорадо пред Върховния съд на САЩ.

Ето как Тръмп може да спечели изборите през 2024 г.

Ето как Тръмп може да спечели изборите през 2024 г.

Тръмп умее да си играе с американските страхове, едновременно подпалвач и пожарникар

Тръмп е обвинен както във федерално дело, така и в Джорджия за ролята си в опита да отмени изборите през 2020 г., но не е обвинен в бунт, свързан с атаката от 6 януари.

За разлика от предизвикателствата на 14-та поправка, повдигнати в някои други щати, Мичиган се смята за един от ключовите щати, които вероятно ще решат изхода от общите избори.

Въпреки проблемите със закона, Доналд Тръмп запазва силни позиции сред съпартийците и поддръжниците си. Бившият президент дори каза на събитие, организирано от Клуба на младите републиканци в Ню Йорк, че президентските избори през 2024 г. ще бъдат "най-важните избори".