Той беше в процес на импийчмънт два пъти, опита се да осуети мирното предаване на властта след загубата на президентските избори в САЩ през 2020 г., изправен е пред множество обвинения в множество наказателни дела, а критиците му предупреждават, че планира да управлява като автократ. И все пак Доналд Тръмп все още може да се върне в Белия дом, пише "Ройтерс".

Тръмп води своите съперници за републиканската президентска номинация с близо 50 процентни пункта в националните проучвания на общественото мнение, забележително завръщане за президент с един мандат, който преди три години изглеждаше победен и унизен.

Ето четири причини, поради които Тръмп може да спечели изборите през ноември 2024 г. срещу действащия президент от Демократическата партия Джо Байдън:

Нещастни избиратели 

Белият дом на Байдън твърди, че икономиката е в добра форма, като безработицата е спаднала до почти историческо дъно от 3,9% от 6,3%, когато Тръмп напусна поста, а инфлацията се е охладила от връх над 9% през юни 2022 г. до 3,2% към октомври.

Голяма част от обществеността, включително много цветнокожи избиратели и млади избиратели, вярват в противното. Те посочват, че заплатите не са в крак с разходите за основни стоки и услуги като хранителни стоки, коли, къщи, грижи за деца и възрастни хора.

Когато Байдън говори за икономика, американците мислят за достъпност, а не за икономически показатели. Проучванията на общественото мнение показват, че избирателите с голяма разлика смятат републиканците за по-добри стопани на икономиката, въпреки че Тръмп е предложил само неясни предложения.

Заиграване със страха 

Избирателите са неспокойни по причини, които се простират далеч отвъд икономиката. Тръмп говори за притесненията, реални или не, които имат много бели американци в страна, която става все по-разнообразна и по-прогресивна в културно отношение.

Налице е също всепроникващо усещане за загуба на почва, че крайъгълните камъни на американския живот - собствеността на жилище, прилична заплата, която е в крак с инфлацията, колежанско образование - стават все по-недостъпни за мнозина. Проучванията показват, че гласоподавателите са притеснени от престъпността и са нервни от потока от мигранти, преминаващи нелегално границата между САЩ и Мексико.

Тръмп умее да насочва и опакова тези страхове, като същевременно се представя като човек, който идва извън политическата система на САЩ. Той е едновременно подпалвач и пожарникар, който заявява, че страната е в хаос и след това предлага себе си като спасител.

Много гласоподаватели не се притесняват от действията на Тръмп 

Докато критиците в собствената му партия, Демократическата партия и медиите го смятат за негоден за длъжността, милиони избиратели не са съгласни.

Вместо това много от поддръжниците му живеят с убеждението, че Тръмп е жертва на политически лов на вещици. Най-малко половината от републиканците, анкетирани от Reuters/Ipsos по-рано тази година, казаха, че няма да имат проблем да гласуват за Тръмп, дори ако той беше осъден за престъпление.

Тръмп може също така да посочи четирите си години на власт и да твърди, че правителствената машина до голяма степен е функционирала, макар и на моменти хаотично, въпреки страховете, че той не може да управлява и че най-лошите обвинения за него - като заговора му с Русия - никога не са били доказани.

На Байдън е хвърлена цялата вина 

Тръмп може също така да се възползва от Белия дом, който досега не е успял да убеди голяма част от обществеността, че политиките на Байдън за създаване на работни места - чрез големи държавни инвестиции в инфраструктура, чиста енергия и производство на чипове - са променили живота им.

Байдън също беше обременен с две чуждестранни войни, които разделиха американците. Неинтервенционисткото послание на Тръмп "Америка на първо място" може да резонира сред избирателите, страхуващи се от по-нататъшно участие на САЩ в Украйна или Израел, докато Байдън поддържа по-традиционна, интервенционистка американска външна политика.

Нищо от това, разбира се, не означава, че Тръмп със сигурност ще спечели изборите.

Той остава силно непопулярен в много части на страната и сред много демографски групи и ако бъде избран за номиниран от партията си, това може да провокира висока избирателна активност в полза на демократите, които да му противодействат.

Неговата подстрекателска реторика, включително заплахи за отмъщение към политически врагове, които той заклеймява като "паразити", също може да бъде отблъскваща за по-умерените републиканци и независимите гласоподаватели, от които се нуждае.

Демократите също успешно провеждат кампании като защитници на правата на абортите, за да победят републиканците в цялата страна в поредица от избори и отново ще направят този въпрос централен в своята кампания през 2024 г.

Но в този момент, 11 месеца след деня на изборите, Тръмп има по-голям шанс да се върне в Белия дом, отколкото когато и да било, откакто напусна поста.