Историкът Саул Фридлендер, който е носител на наградата „Пулицър” и който е световен авторитет в областта на Холокоста, обяви, че ще напусне САЩ, ако Доналд Тръмп бъде избран за президент, съобщава „Франс прес”.  

83-годишният израелско-американски писател, който е избягал от нацистите, скривайки се в католически интернат във Франция, определи Тръмп като „опасно луд”.

По думите му, спорният кандидат на Републиканската партия може да спечели изборите през ноември заради „склонността на Хилари Клинтън да лъже и да скрива разни неща”, имайки предвид скорошния пристъп на пневмония, който от предизборния ѝ щаб бяха принудени да разкрият, след като беше видяна да припада.

„Човек не може да изключи Доналд Тръмп да спечели, въпреки че той е опасно луд”, изтъкнал историкът, допълвайки: „Той казва, каквото и да му дойде наум.”

Важната негова двутомна история на нацистка Германия и на евреите разказва за възхода на Адолф Хитлер във властта в период, когато популизмът се е увеличавал в целия свят, както става и днес.  

Ние не знаем какво мисли Тръмп”, отбелязва писателят, чиито родители са загинали в Аушвиц, след като са били предадени на германците от френската полиция, след като са се опитали да избягат в неутрална Швейцария.  

„В същото време, има огромно количество американци, най-вече бедни, гневни бели, които мечтаят да го видят в Белия дом. Той е нещо като отдушник за техния гняв срещу „върхушката”, представлявана от Барак Обама и Хилари Клинтън”, изтъква той.

Тръмп, за сравнение, изглежда напълно открит и честен, дори и ако не е публикувал своята данъчна декларация”, изтъква той.

Фридлендер също така предупредил за възхода на антисемитизма и отричането на Холокоста.