Спорът около плаващия под ирански флаг танкер "Лана", чийто петролен товар бе конфискуван през април от Гърция заради американските санкции върху износа на ирански петрол, ще продължи във вторник във Върховния съд на Гърция, пише електронното англоезично издание на гръцкия вестник "Катимерини".

Върховният съд ще разгледа жалбата, подадена от корабната компания Times Navigation Inc срещу решението на Апелативния съвет на остров Евбея, който в началото на юни реши да не приеме американско искане за изземване на товара на кораба, подадено на основание, че е бил натоварен от Иран в нарушение на ембаргото, наложено от Съединените щати на Техеран. Апелативният съд се произнесе в полза на вдигането на конфискацията на товара, като нареди предаването му на притежаваната от Иран компания Saman Gostar Samirom Services.

Times Navigation, собственост на гръцкия корабособственик Йоанис Карагеоргис, подписа споразумение в началото на май с Министерството на правосъдието на САЩ за наемане на двата танкера, на които иранският петрол трябваше да бъде прехвърлен от резервоарите на "Лана" съгласно искането на САЩ за изземване.

Катимерини разбира, че документът е подписан от Отдела за борба с прането на пари и възстановяване на активи на Министерството на правосъдието на САЩ.

Прехвърлянето на част от товара на танкера Ice Energy приключи на котвената стоянка Каристос на 2 юни.

Въпреки това седмица по-късно Апелативният съд на Евбея нареди товарът да бъде върнат обратно в резервоарите на "Лана". Решението се разглежда катовероятен резултат от натиска, заради задържането от страна на Техеран на два гръцки танкера.

В отговор Times Navigation подаде жалба до Върховния съд, цитирайки различни документи, включително писмо от Министерството на правосъдието на САЩ, което предупреждава корабната компания, че неспазването на договорните й задължения към САЩ ще доведе до присъда от 20 години затвор като както и редица други санкции за компанията и свързаните с нея лица.

В жалбата до Върховния съд се казва, че това би означавало унищожаване на компанията.

До казуса се стигна, след като през април гръцките власти задържаха кораба "Лана" (преди "Пегас"), плаващ под ирански флаг с 19-членен руски екипаж, близо до бреговете на остров Евбея поради санкциите на Европейския съюз.

Корабът беше бързо освободен поради усложнения по отношение на собствеността. През май обаче Съединените щати иззеха част от иранския петролен товар, държан на борда, и го прехвърлиха на друг кораб, след първото решение на гръцкия съд.

В Гърция разкритикуваха конфискуването на иранския петрол от руски танкер
Обновена

В Гърция разкритикуваха конфискуването на иранския петрол от руски танкер

Иран предупреди Гърция да не търси помощта на САЩ