След задържането на два гръцки танкера миналата седмица от иранските сили, служители, пряко замесени в случая, поставиха под съмнение решението на Първоинстанционния съд в Халкида да разпореди конфискуването на 107 000 тона ирански петрол от танкер под руски флаг, който се намира от месец и половина в Каристос на остров Евбея, пише гръцкият вестник "Катимерини".

Прехвърлянето на иранския петрол от танкера "Лана" (до скоро "Пегас") към два танкера започна миналата седмица и продължава. "Лана" беше в полезрението на САЩ от август 2021 г.

В коментари пред вестника официалните лица казаха, че ембаргото на САЩ върху иранския петрол е валидно в САЩ, но не и в Европейския съюз, и поставиха под въпрос валидността на решението на съда.

Същите източници казаха на Катимерини, че рискът Иран да предприеме ответни мерки, в случай че Гърция удовлетвори искането на САЩ, въпреки съответните законови ограничения, е бил надлежно посочен. Предупрежденията обаче не са взети предвид.

Нещо повече, Техеран предупреди, че ще предприеме "наказателни действия" срещу Атина заради конфискацията от САЩ на иранския петрол от танкера, държан в Каристос.

"Лана" е натоварен със 700 000 барела суров петрол от сирийския остров Сири на 19 август за транспортиране до контролирано от Русия пристанище в Черно море съгласно двустранно споразумение между Иран и Русия.

До края на април организацията с нестопанска цел "Обединени срещу ядрен Иран", твърд противник на Иран, излезе с изявление по въпроса, като ръководителят й Марк Уолъс призова Гърция и премиера Кириакос Мицотакис незабавно да пристъпят към задържането на "Пегас". Уолъс предупреди, че Гърция е член на ЕС и НАТО и че както корабът, така и товарът подлежат на санкции.

Тогавашният Pegas под руски флаг е конфискуван от гръцките власти край остров Евбея в средата на април поради санкции на ЕС срещу Русия, но по-късно бе освободен, тъй като не е принадлежал на нито един санкциониран руски олигарх. Техеран тогава осъди този ход като "международен грабеж" и "явен акт на пиратство".

Държавният секретар на САЩ Антони Блинкън в понеделник осъди "неоправданото задържане" на два кораба под гръцки флаг от Ислямската революционна гвардия на Иран миналата седмица, съобщи Държавният департамент.

Иранските сили арестуваха два гръцки танкера в Персийския залив в петък, малко след като Техеран предупреди, че ще предприеме наказателни действия срещу Атина заради конфискацията на ирански петрол от Съединените щати със санкцията на гръцки съд.

"Продължаващият тормоз от Иран на кораби и намесата в правата и свободите на корабоплаването са заплаха за морската сигурност и глобалната икономика", каза Блинкен в изявлението.

Той е заявил това по време на телефонен разговор с гръцкия външен министър Никос Дендиас, съобщи ведомството.

Американските и гръцките дипломати призоваха Иран незабавно да освободи заловените кораби, техните товари и екипажите. Блинкен каза, че Съединените щати застават със своя съюзник от НАТО "пред лицето на това неоправдано заграбване".

Иранският държавен морски орган съобщи в събота, че екипажът на двата гръцки танкера не е задържан и е в добро здраве и за тях се полагат грижи на борда на корабите им.

В Амстердам отказаха да разтоварят танкер с руско дизелово гориво

В Амстердам отказаха да разтоварят танкер с руско дизелово гориво

Протест на работниците от пристанището

Иран призова Гърция във вторник да сътрудничи за разрешаване на кризата, свързана със задържането на кораби, без да намесва Съединените щати.

"Г-н Блинкън трябва да осъзнае, че ерата, когато САЩ самостоятелно налагаха правилата си на света, е към своя край", каза говорителят на иранското външно министерство Саид Хатибзаде, наричайки Вашингтон "най-големият нарушител на свободната търговия в света".

"За съжаление гръцкото правителство демонстрира, че приемането на заповеди от трета страна е по-важно за тях... Но ние вярваме, че отношенията между Иран и Гърция трябва да останат добронамерени", каза той пред репортери в Техеран.

"Предлагам гръцкото правителство да поеме по законовия и съдебен път в това отношение без никакъв шум", каза той, добавяйки, че членовете на екипажа на задържаните гръцки кораби са в добро здраве и поддържат телефонен контакт със семействата си.