Украинските въоръжени сили (ВСУ) атакуваха с дрон-камикадзе частен жилищен дом в село Зозули, Борисовски район, съобщи губернаторът на Белгородска област Вячеслав Гладков в Телеграм.

В резултат на взрива двама души са пострадали: жена е с шрапнелно нараняване на лявата подбедрица, а друга жена е с контузия, съобщи Гладков. Пострадалите отказали хоспитализация. "В жилищния дом са избити прозорците, повредени са фасадата, покривът и верандата," добави губернаторът.

По-късно Гладков каза, че удар на украински дрон е убил един човек и е ранил други девет в същото село Зозули.

По думите на губернатора Гладков загиналият и ранените са работници от селскостопанско предприятие. Дрон-камикадзе удари микробуса "Газела", с който се прибирали от работа.

Селото се намира на около 12 км по права линия от украинската граница.

По думите на губернатора Гладков сред ранените има четири жени и петима мъже, които са откарани в болницата с охлузни рани.

Белгородска област ежедневно попада под обстрел, който Украйна официално не коментира. В същото време Русия обстрелва съседната Харковска област и води бойни действия в северната й част.

Според Гладков, сутринта ВСУ два пъти атакували с дрон-камикадзе бензиностанция на входа на село Замостие, Грайворонски градски район, на границата с Украйна. При този инцидент е пострадал мирен жител.

Гладков също така съобщи, че сутринта ВСУ няколко пъти са атакували с дронове-камикадзе село Грузское в същия Борисовски район, като един мъж е получил контузия.

По-рано през деня Гладков информира, че две населени места в Шебекинския градски окръг, също на границата с Украйна, са били атакувани с дронове, като няма пострадали мирни жители. В същия окръг, след атака с дрон, е избухнал пожар на покрива на необитаемо жилище в село Мухин, при който няма пострадали.

Още на 18 март Кремъл заяви, че единственият начин да се защити руската територия от украински атаки е да се създаде буферна зона, която да постави руските региони извън обсега на украинския огън.

Украйна: Русия натрупва сили близо до северната част на Харковска област

Украйна: Русия натрупва сили близо до северната част на Харковска област

Русия продължава да изпраща допълнителни полкове и бригади от други райони за да увеличи войските си на две основни линии