Писмо, написано от Рихард Вагнер, любимия композитор на Хитлер, предупреждаващо за "разрушителното" влияние на евреите върху културата, ще бъде продадено на търг в Йерусалим, съобщава БиБиСи.

В писмото от април 1869 г. антисемитският композитор казва на френския философ Едуар Шуре, че французите знаят "много малко" за евреите.

Юдейската общност бясна след изпълнение на Вагнер от израелци

Юдейската общност бясна след изпълнение на Вагнер от израелци

Позорно пренебрегване на солидарността и тези

Произведенията на Вагнер съдържат антисемитски и женомразки идеи, както и идеи за расова чистота.

Музиката му не е забранена в Израел, но не се свири заради противопоставянето на обществеността.

Началната цена на търга за писмото е 5 000 долара.

В него Вагнер пише, че претопяването на евреите във френското общество означава, че е по-трудно да се види "разрушителното влияние на еврейския дух върху съвременната култура".

Композиторът също така е автор на скандален антисемитски памфлет, озаглавен "Юдаизмът в музиката", написан през 1850 г. През 1869 г. той е преиздаден под негово име.

Вагнер "ще се преобърне в гроба", ако знаеше, че евреин с брада ще спечели пари от неговото писмо, изтъква Мерон Ерен от аукционната къща, където ще се проведе търгът.

Въпреки ефективния бойкот на композициите на Вагнер в Израел, някои израелци биха искали неговата музика да бъде свирена там.

"Лесно е да го бойкотирате, защото повечето хора не слушат музиката му", коментира Джонатан Ливни, който е ръководител на Вагнеровото общество.

Композиторът се превърна в "символ на Холокоста", добави той.

През 2011 г. израелски оркестър изсвири композиция на Вагнер в Германия. По това време диригентът на Израелския камерен оркестър Роберто Патерностро заяви, че въпреки че идеологията на Вагнер е "ужасна", целта е "да се раздели човекът от изкуството му".