Украинският президент Петро Порошенко представи проект, според който редица длъжности в Националната гвардия могат да бъдат заемани от чужденци и лица без гражданство, които имат законно основание да пребивават в Украйна, съобщи РИА Новости.

Те могат да носят военна служба доброволно или с договор без да приемат украинско гражданство. Това гласи законопроект, внесен от държавния глава във Върховната рада (парламента - б.р.) на страната.

Чужденците могат да се включат във Въоръжените сили на Украйна с правомощията на закона "За войнските задължения и военната служба".

Този законопроект предлага да бъде разрешено на Националната гвардия да участва в преследване на незаконни дейности в затворите. Уточняват се случаите, в които на Националната гвардия е разрешено да употреби сила, допълва се списъка с лица, към които е забранено да се използва сила - непълнолетни и инвалиди.

По-рано Порошенко подписа закон, който разрешава на чужденци и лица без гражданство да сключват договор с въоръжените сили на Украйна. Предвижда се, че на военна служба по договор могат да приемат неосъждани чужденци и лица без гражданство, които се намират в Украйна на законово основание и съответстват на необходимите изисквания за носене на военна служба.

В закона се говори, че получаването на офицерски звания от Въоръжените сили на Украйна може да става само след получаване на украинско гражданство.