Проевропейското движение "Европа сега" (ПЕС) спечели прессрочните парламентарни избори в Черна гора, информира БГНЕС, позовавайки се на Центърът за мониторинг и изследвания (CEMI). Формацията получи подкрепата на 25.6% от гласоподавателите.

Въпреки победата, Европа сега не получи достатъчно гласове за самостоятелно управление. Проевропейската Демократична партия на социалистите (ДПС) заема второто място с 23,4% подкрепа. Консервативната коалиция "За бъдещето на Черна гора" получи 14,7 на сто от гласовете.

Движението УРА на отиващия си премиер Дритан Абазович, което се яви в коалиция с Демократическата партия спечели 12.2% подкрепа.

В предсрочните избори в Черна гора участваха 15 партии, като се очертава девет от тях да влязат в парламента. Окончателните резултати трябва да бъдат обявени в близките дни.

Черногорците се надяват, че новата администрация ще подобри икономиката иинфраструктурата на страната и ще приближи страната - членка на НАТО, към членство в ЕС.

По данни на Центърът за мониторинг и изследвания (CEMI) избирателната активност в страната е 56.4%.

Очаква се вотът да сложи край на политическата безизходица, в която две правителства, дошли на власт след протести през 2020 г., подкрепени от влиятелната Сръбска православна църква, се сринаха след вот на недоверие.

Проевропейски партии водят на изборите в Черна гора

Проевропейски партии водят на изборите в Черна гора

Избирателите изпратиха ясен сигнал