Черногорското движение "Европа сега" (ПЕС) спечели 25,5 % от гласовете на предсрочните избори в неделя, съобщи Центърът за мониторинг и изследвания (CEMI) въз основа на прогнозни резултати от извадка от избирателни секции.

Проевропейската Демократична партия на социалистите (ДПС), остана на второ място с 23,4% подкрепа. Това уточниха от CEMI въз основа на 55,5% от бюлетините, преброени в представителна извадка от 400 избирателни секции в цялата страна.

Проруската коалиция "За бъдещето на Черна гора" получи 14,7 на сто.

След тях с 12,3% се нарежда коалицията между гражданското движение УРА на премиера Дритан Абазович и Демократите на бившия председател на парламента Алекса Бечич.

Анализатори очакват трудни преговори за сформиране на коалиционно правителство.

Черна гора организира предсрочни парламентарни избори в неделя - вот, който би могъл да сложи край на дълбоките политически разногласия и годините на нестабилност, които възпрепятстваха малката страна, член на НАТО, по пътя ѝ към присъединяване към Европейския съюз.

Около 542 000 гласоподаватели имат право да избират измежду 15 партии и коалиции, които издигат кандидати, вариращи от твърдо прозападни до просръбски и проруски настроени групи.

Черна гора избира парламент

Черна гора избира парламент

Около 542 000 гласоподаватели имат право да избират измежду 15 партии и коалиции

При затварянето на избирателните секции избирателната активност беше малко над 56% - най-ниската в Черна гора, откакто тя се отдели от Сърбия и стана независима държава през 2006 г. Според анализатори това се дължи на факта, че на много избиратели им е омръзнало от честите избори, които не доведоха до съществени промени на местната политическа сцена.

Това са първите избори в Черна гора от повече от 30 години насам, в които не участва Мило Джуканович, който от 2001 г. насам почти без прекъсване е бил министър-председател или президент на страната. Той загуби президентските избори през април и се оттегли на заден план в националната политика.

Проучванията на общественото мнение и анализаторите прогнозираха, че "Европа сега", новосформирано центристко движение, най-вероятно ще получи най-много гласове, но няма достатъчно места в 81-местния парламент, за да състави самостоятелно ново правителство.

САЩ виждат опасност от руска намеса в изборите в Черна гора

САЩ виждат опасност от руска намеса в изборите в Черна гора

Но са уверени в правилния курс, поет от страната

Президентът Яков Милатович, който принадлежи към движението "Европа сега", изрази надежда, че "след парламентарните избори новата Скупщина на Черна гора ще отрази това, което в момента е новата политическа реалност в страната".

Демократичната партия на социалистите, партията, която преди това се ръководеше от Джуканович, преживя спад в популярността си след три десетилетия на господство и има ново ръководство, което търси шанс да се завърне.