Специалният пратеник на САЩ за Западните Балкани Габриел Ескобар предупреди, че има опасност от руска намеса в парламентарните избори в Черна гора, които трябва да се проведат на 11 юни.

В интервю за агенция МИНА Ескобар каза, че тази опасност винаги е съществувала - дори за изборите в САЩ.

"Бъдете сигурни, че те ще се опитат да използват всички утвърдени методи за дезинформация в опит да отклонят Черна гора от европейския й път. Ето защо, да, тревожа се за изборите не само в Черна гора, но и в региона", каза Ескобар.

Той каза, че от друга страна гражданите на Черна гора са направили правилния избор.

"Винаги, когато гражданите трябваше да направят избор, те избраха единствения реален път пред Черна гора - евроатлантическата интеграция", добави Ескобар.

Той заяви, че следователно е убеден, че гражданите на Черна гора, когато избират правителство, знаят как да идентифицират такава дезинформация и да вземат решения, които са в съответствие с техните ценности и стремежи.

Според него САЩ са категорични, че не избират правителствата на съюзниците си от НАТО, а имат свои собствени очаквания.

"Както знаете, всеки, който поддържа Черна гора в европейския й курс, всеки, който остава ангажиран със задълженията на Черна гора от членството в НАТО и който е съюзник в борбата с корупцията, може да очаква подкрепата на САЩ", посочи Ескобар.

Ескобар многократно е изтъквал, че политиците в Черна гора трябва да оставят настрана своите партийни интереси и да се съсредоточат върху теми, които са важни за гражданите, като икономиката и борбата с организираната престъпност и корупцията.

Яков Милатович е новият президент на Черна гора

Яков Милатович е новият президент на Черна гора

Настоящият президент Мило Джуканович е получил 40 процента

Запитан дали вижда напредък в тази посока, Ескобар отговори, че стратегическата визия, представена от новоизбрания президент на Черна гора Яков Милатович в речта му при встъпването в длъжност, е напълно в съответствие с тези ценности.

"Виждам голям напредък и в това отношение", каза Ескобар.

Припомняме, че в началото на април Яков Милатович бе избран за президент на Черна гора. Той бе кандидатът на движението "Европа сега!" и е бивш икономически министър.

Той обяви ден по-рано при встъпването си в длъжност, че ще работи за евроинтеграцията на страната.