Прокурор в Чехия е спрял разследването по подозрение за измама срещу премиера Андрей Бабиш, съобщава местното издание Denik N, позовавайки се на два източника, запознати с решението на главния прокурор.

От канцеларията на прокурора са заявили, че мнението му по казуса се било "променило", но са отказали да предоставят повече подробности до официалното уведомяване на страните.

Стотици хиляди чехи искат оставката на Бабиш

Стотици хиляди чехи искат оставката на Бабиш

Най-големият протест в страната от 1989 година насам

Полицията обвини Бабиш в незаконно присвояване на 2 млн. евро субсидии от Европейския съюз преди десетилетие, преди да влезе в политиката.

Разследването възпрепятства политическата кариера на Бабиш, след като повечето партии отказаха да се присъединят към правителство, ръководено от премиер, който е обект на наказателно преследване. Партията му АНО спечели последните парламентарни избори през 2017 г.

Чешкият парламент отне имунитета на премиера Бабиш

Чешкият парламент отне имунитета на премиера Бабиш

111 от 180 депутати гласуваха за сваляне на имунитета на Бабиш

"Прокурорът представи окончателното си решение по делото, в което той промени юридическото си становище", изтъкнаха от прокуратурата, цитирани от "Ройтерс".

"Висш прокурор сега ще се запознае с решението, за да определи дали промяната е законна и оправдана", допълниха от чешкото държавно обвинение.