Прокуратурата в Турция иска присъда до 20 години затвор за Метин Гюрджан, основател на турската опозиционна партия "Демокрация и напредък" (DEVA), заради военен и политически шпионаж. Това съобщи Анадолската агенция.

В края на ноември Гюрджан беше хвърлен в затвора в очакване на съдебен процес заради контактите му с чуждестранни дипломати, базирани в турската столица Анкара.

Гюрджан, пенсиониран член на турските въоръжени сили, помогна за създаването на DEVA с Али Бабаджан, бивш вицепремиер и министър при президента Реджеп Тайип Ердоган. Гюрджан също така е анализатор в областта на отбраната.

В обвинителен акт канцеларията на главния прокурор на Анкара обвини Гюрджан в получаване на поверителни документи с цел политически или военен шпионаж.

В обвинителния акт, който трябва да бъде одобрен от съда, се казва, че било установено, че Гюрджан е провеждал срещи с чуждестранни държавни служители и включва снимки от срещите.

Бабаджан отбеляза, че работата на Гюрджан се основава на отворени източници и той няма достъп до държавни тайни.

Той също така подчерта, че задържането на Гурджан е опит да се отклони вниманието от икономическата криза в страната, белязана от сриването на валутата до най-ниските нива за всички времена.

Невиждано от 2002 г. висока инфлация в Турция

Невиждано от 2002 г. висока инфлация в Турция

Цените през декември са скочили с цели 36,1 на сто

Лирата загуби 44% от стойността си през миналата година, което доведе до покачване на инфлацията през декември до 36%, което е най-високото ниво при 19-годишното управление на Ердоган.

Социологическите допитвания показват подкрепа за DEVA, основана през март 2020 г., около 2%, докато подкрепата за Ердоган и неговата Партия на справедливостта и развитието е на многогодишно дъно. Турците посочват лошото икономическо управление сред основните си безпокойства.

DEVA и други опозиционни партии призоваха за извънредни избори заради лошото управление на икономиката, но правителството отсече, че президентските и парламентарните избори ще се проведат по график през юни 2023 г.