Австралийският министър-председател Джон Хауърд обяви значителни промени в кабинета, продиктувани от предстоящите избори тази година, съобщи Би Би Си.

Министерствата на околната среда, на имиграцията и на заетостта са сменили своите ръководители - предвижда се и тримата бивши вече ръководители да бъдат ключови дейци в предстоящите избори

Хауърд предприе смело трудната задача неговата либерална партия да спечели битката на предстоящите избори и да бъде преизбран за исторически пети път.

Главната опозиционна лейбъристка партия също очаква високи резултати в изборите, както заяви нейният нов лидер Кевин Руд.

Сега Австралия е застрашена от рекордно продължилата суша и се смята, че климатичните промени и водното регулиране ще се окажат важен въпрос за гласоподавателите по време на изборите.

Новият министър на околната среда е Малкълм Търнбул - бивш търговски банкер, известен с неуспеха си да направи Австралия република на референдум през 1999 година.

Няма съмнение, че промените в климата и водите ще бъдат от голяма важност за предстоящите избори, допълни Хауърд пред репортери, след като съобщи за назначението на Търнбул.

Друг спорен проблем е въпросът за имиграцията и досегашният министър по имиграцията Аманда Ванстоун ще бъде заместена от Кевин Андрюс.

Отделът на Ванстоун бе замесен в серия от грешки през последните години, включително задържане и погрешно депортиране на австралийски граждани, припомнят от Би Би Си.

Предишният пост на Кевин Андрюс - министър на заетостта, ще бъде зает от Джо Хокей. Неговата работа също се смята за важна за предстоящите избори, тъй като предстоящите промените в законите за трудовата повинност се очаква да имат голямо влияние върху избирателите.

Доскорошните проучвания показват, че победата на лейбъристите ще бъде около 55% от вота, имайки в предвид процента на ръководената от Хауърд коалиция на либералната и националната партии, който е приблизително 45%.

Според други проучвания степента на удовлетворение на избирателите от Хауърд е около 46%, докато от новия лейбъристки лидер Кевин Руд - около 56%.

Анализаторите съобщават, че Хауърд е загубил голяма част от своята популярност поради решението си да изпрати войски във водената от САЩ война в Ирак през 2003 година. Около 1,400 войници все още се намират в региона.

Повече от 60% от гласоподавателите, според австралийско изследване, не са съгласни с правителственото ръководство относно кризата в Ирак, а 71% допълват, че този въпрос има важна роля за техния бъдещ вот.