Нигерийският президент Мухамаду Бухари обяви, че не иска извинение от британския премиер Дейвид Камерън за това, че нарече страната му „фантастично корумпирана”, но уточни, че Великобритания би могла да върне активи, откраднати от държавни служители, които са избягали в Лондон, съобщава „Франс прес”.

„Няма да настоявам за каквото и да е извинение от никого. Това, за което настоявам, е да бъдат върнати активите”, изтъкнал Бухари на конференция за борба с корупцията, която се провежда в Лондон.

„Това е, за което аз моля. Какво бих правил с евентуално извинение?”,  запитал той пред много граждански организации и нигерийски делегати в публиката.

Британският премиер е домакин на голяма антикорупционна среща в Лондон, на която Бухари присъства заедно с афганистанския президент Ашраф Гани.

Но в дипломатически гаф, Камерън беше хванат от камера във вторник да казва, че държавните ръководители на някои „фантастично корумпирани” страни присъстват на конференцията.

„Нигерия и Афганистан, вероятно двете най-корумпирани страни в света”, е заснет да казва Камерън на кралица Елизабет II на събитие в Бъкингамския дворец.

Бухари предприе широкомащабна кампания за борба с корупцията откакто встъпи в длъжност преди година, като в речта си днес благодари на Великобритания, че е помогнала на страната му да възстанови откраднати активи, отнесени в чужбина.

„Дори преди това правителство да дойде на власт, Обединеното кралство пое инициативата за арестуването на някои бивши управители на някои от щатите в Нигерия”, коментирал още Бухари.