Мъж беше прострелян по време на протест в близост до музей в центъра на Албакърки, Ню Мексико, съобщиха от полицията, където протестиращи се опитват да съборят статуя на испански конкистадор от 16 век.

Говорител на полицията в Албакърки, най-големият град в щата, заяви, че мъжът е отведен в местна болница в "неизвестно състояние" и че служители "осигуряват местопроизшествието". Няма официални подробности за стрелбата, заяви говорителят Дарън Де Агуеро пред "Ройтерс".

Вестник Albuquerque Journal съобщава, че стрелбата е по време на сблъсък между протестиращите, опитващи се да свалят статуя на дон Хуан де Оняте и Салазар и няколко въоръжени членове на гражданска милиция, наречена Гражданска гвардия в Ню Мексико.

Конфронтацията е възникнала пред музея на Албакърки в центъра на Стария град. Един мъж се спречква с протестиращите, избутан е от тълпата, настава суматоха, някой вика "ще те убия" и се чуват изстрели.

Протестиращите срещу расизма вече унищожават статуи на Конфедерацията от гражданската война в САЩ, както и статуи на империалисти, конкистадори и други исторически фигури, свързани по някакъв начин с подчинение на коренно население.

Статуята в центъра на Албакърки е част от скулптура, наречена "Ла Йорнада", която изобразява Оняте, който води група испански заселници към Нова Испания, изследовател и колониален управител на провинция Санта Фе де Нуево Мехико.

Днес Оняте е известен с клането в Акома от 1599 г. След спор, довел до смъртта на тринадесет испанци, убити от Акома, включително племенника на Оняте, Хуан де Залдивар, Оняте нарежда отмъщение срещу Акама Пуебло. Пуеблото е унищожено. Около 800-1000 Акома са убити.

Счупените прозорци на западната цивилизация

Счупените прозорци на западната цивилизация

Онези, които са съборили статуята на Христофор Колумб, дават ли си сметка каква щеше да е Америка, ако воденият от него кораб не беше достигнал бреговете ѝ?