Хонгконгската полиция стреля със сълзотворен газ по хиляди протестиращи, мнозина носещи маски и еленови рога, след сблъсъци в търговски центрове и в туристически квартал, когато протестите ескалираха в хаоса на Бъдни вечер, съобщава "Ройтерс".

Протестиращите в търговските центрове хвърляха чадъри и други предмети по полицията, която реагира срещу демонстранти с палки, като полицай насочи пистолет към тълпата, но не стреля.

Някои демонстранти заеха основните пътища и блокираха трафика извън търговските центрове и близките луксозни хотели в туристическия квартал "Цим Ша Цуи" в Коулун.

През нощта в квартала има сериозно полицейско присъствие, охраняват пътищата, докато хиляди пазаруващи и туристи обикалят с шапки на Дядо Коледа.

Десетки протестиращи взимаха камъни от пътища и поставяха барикади, а полицията заяви, че ще разположи "минимална сила за разпръскване" и ще арестува "бунтовници".

Много семейства с деца бяха в района, за коледните светлини по крайбрежната алея, а облечени в черно и с маски протестиращи скандираха лозунги, включително "Възкресете Хонконг, революция на нашето време" и "Хонконгска независимост", докато обикаляха по молове.

"Много хора пазаруват, така че е добра възможност да разпространим съобщението и да кажем на хората за какво се борим", обяснява 18-годишен протестиращ. "Ние се борим за свободата, ние се борим за бъдещето си."

Около 100 протестиращи разрушиха "Старбъкс" в мола "Мира Палас", разбивайки стъклените плотове, показващи сладкиши и пръскайки графити по стените. Веригата кафенета е честа цел на протестиращите, след като дъщерята на притежаващия местния франчайз, осъди протестиращите в съвет за правата на човека на ООН в Женева.

Метрооператорът MTR Corp заяви, че е затворил две станции, Монг Кок и Цим Ша Цуи, рано във вторник вечер заради протести в района, влаковете трябваше да работят през нощта на Бъдни вечер.

Гражданският фронт за правата на човека, който организира някои от най-големите маршове, в които участват повече от милион души, иска да проведе поредния поход на Нова година.

Китай се зарича да не позволи на чужди сили да се намесват в Хонконг и Макао

Китай се зарича да не позволи на чужди сили да се намесват в Хонконг и Макао

За разлика от Хонконг в Макао няма протести и критичните гласове са малко