Китайският президент Си Цзинпин обяви, че страната му никога нямало да позволи на чуждестранни сили да се намесват в неговите региони със специален статут Хонконг и Макао, след като присъства на клетвата на новото прокитайско правителство за хазартния център Макао, съобщава "Ройтерс".

Си, говорейки по време на церемония по повод 20-ата годишнина от предаването на Макао под управлението на Китай, похвали бившата португалска колония за патриотизма и лоялността ѝ, но не е направил директна препратка към шестте месеца антиправителствени протести в намиращата се в близост бивша британска колония Хонконг.

Хонконг арестува четирима, замрази 10 млн. долара за демонстрантите

Хонконг арестува четирима, замрази 10 млн. долара за демонстрантите

Протестите ескалираха през юни заради вече отменен законопроект за екстрадиция

"Трябва да подчертая, че откакто Хонконг и Макао се върнаха в родината, заниманието с работите на тези два специални административни региона е изцяло вътрешна работа на Китай и не е работа на чужди сили", подчертал Си Цзинпин.

"Не позволяваме на каквито и да е външни сили да се намесват", допълнил китайският държавен глава.

Макао се върна към китайско управление на 20 декември 1999 г. със същата формула "една страна, две системи", имаща за цел осигуряване на висока степен на автономия, с която се управлява Хонконг.

Хонконгските активисти призовават света да последва САЩ и да ги защити от Китай

Хонконгските активисти призовават света да последва САЩ и да ги защити от Китай

Според властите, тези, които вредят на Китай, ще пожертват напълно Хонконг

Докато протестиращите в Хонконг са гневни заради това, което те смятат за ерозия от страна на Пекин на техните свободи, в Макао няма протести и критичните гласове са малко.

Пекин отрича да подкопава автономията на Хонконг и многократно обвини чужди правителства, включително САЩ и Великобритания, че разпалват проблеми в азиатския финансов център.

Си, облечен в черен костюм, присъства на клетвата на новия управител на Макао Хо Иат-сен и правителството му, което ще управлява анклава от няколко острова през следващите пет години.

Китай призова САЩ да не се меси във вътрешните дела на Хонконг

Китай призова САЩ да не се меси във вътрешните дела на Хонконг

Китайското външно министерство e извикаlo американския посланик Тери Бранстанд

Под голямо китайско знаме и по-малко на Макао, Си Цзинпин се ръкува с Хо, който през август беше избран от в голяма степен прокитайски комитет в подобен процес с начина, по който е избран лидерът на Хонконг.

Си не е споменал казино индустрията на Макао, която представлява повече от 80 процента от приходите му, но подкрепи диверсификацията и го призова да използва възможностите, предоставени от зона за регионално развитие, известна като Зоната на Големия залив.

Той също така подчертал по-нататъшна интеграция с континентален Китай, въпреки че не е обявил каквито и да е конкретни стъпки.

Тръмп се хвали, че без помощта му Китай щял да заличи Хонконг за 14 минути

Тръмп се хвали, че без помощта му Китай щял да заличи Хонконг за 14 минути

Подкрепял Хонконг и свободата, но и иска търговско споразумение

Официални лица и корпоративни ръководители очакват Пекин да възнагради Макао за лоялността му, за разлика от неподчинението по улиците в Хонконг, с мерки, включващи нова борса, работеща с юани.

Си Цзинпин каза, че патриотизмът на Макао е "най-важната причина" за успеха на неговата "формула за управление една страна, две системи".

Си изтъкнал, че Китай щял да бъде непоколебим в защитата на суверенитета си.

"Напредничавите стъпки за обновление на китайската страна не могат да бъдат спрени", отсече той.

Си каза, че е доволен, че Макао е приел законодателство за националната сигурност, за разлика от Хонконг, който все още не го прави заради масовото противопоставяне.

Жителите на Макао се радвали на "основани на закона права, свободи" в един от най-сигурните градове в света, където хората "рационално" изразявали различни възгледи, увери китайският президент.

Си Цзинпин: Хонконг и Макао ще останат автономни

Си Цзинпин: Хонконг и Макао ще останат автономни

Китай чества 70 години от създаването си