Полицията в Хонконг замрази 10 милиона долара от голям фонд за подпомагане на протестиращите срещу демокрацията и арестува четиримата му членове, обвинявайки ги в пране на пари, предаде "Гардиън".

Полицията съобщи, че разследването им е фокусирано върху Spark Alliance, онлайн платформа с нестопанска цел, създадена през 2016 г., която събира дарения, за да предостави подкрепа на несъгласните с режима.

Това е една от двете подобни платформи.

В изявление на страницата си във Фейсбук Spark Alliance отхвърли твърденията на полицията. Фондът заяви, че четиримата арестувани имат законно представителство и че няма да коментират делото, което се води в момента.

Според полицията обаче средствата са били използвани за различни от декларираните цели и четиримата ще бъдат съдени и за пране на пари.

Хиляди облечени в черно протестират в Хонконг

Хиляди облечени в черно протестират в Хонконг

Правителството призовава за спокойствие

Протестите ескалираха през юни заради вече отменен законопроект за екстрадиция, който би позволил изпращането на хора в континентален Китай за изпитване, но сега се превърна в по-широки призиви за демокрация, наред с други искания.

Полицията арестува над 6000 души и повдигна обвинения за около 1000 от тях, запълвайки градските съдилища със дела, които вероятно ще продължат години. Около 40% от арестуваните са студенти, някои от които са изправени до 10 години в затвора, ако бъдат осъдени за обвинения в безредици.