Президентът на САЩ Доналд Тръмп обяви, че имало "много добър шанс" да се сключи търговско споразумение с Китай, но че размириците в Хонконг били "усложняващ фактор".

"Ако не беше за мен, Хонконг щеше да бъде заличен в рамките на 14 минути и хиляди хора щяха да бъдат убити в момента", изтъкна Тръмп в интервю по телефона за любимата си телевизия Fox. "Единствената причина той (Китай) да не се намесва е, защото казвам, че ще се отрази на търговското ни споразумение", увери той.

Китай готов да се "съпротивлява" срещу закона на Конгреса на САЩ за Хонконг

Китай готов да се "съпротивлява" срещу закона на Конгреса на САЩ за Хонконг

Предупреди САЩ да не се намесват във вътрешните работи на Хонконг и Китай

"Подкрепям Хонконг. Подкрепям свободата", настоя американският държавен глава, допълвайки: "Но ние също така сме в процес на сключване на най-голямото търговско споразумение в историята. И ако бихме могли да го направим, това би било чудесно. Китай го иска, ние го искаме."

Тръмп не би казал категорично дали ще подпише законодателството, подкрепящо протестиращите в Хонконг, което беше прието единодушно в Сената и с подкрепата на всички без един републиканец в Камарата на представителите (долната камара на Конгреса на САЩ). Очаква се той да подпише закона днес.

Китайският президент Си Цзинпин заяви по-рано днес, че страната му иска да работи за първи етап на търговско споразумение със САЩ на "основата на взаимното уважение и равенство".

САЩ подкрепиха Хонконг

САЩ подкрепиха Хонконг

Декларация на конгреса срещу Китай