Китай предупреди, че бил готов да предприеме мерки да се "съпротивлява решително", след като Конгресът на САЩ одобри законодателство, подкрепящо протестиращите в подкрепа на демокрацията в Хонконг, съобщава "Франс прес".

Законът за правата на човека и демокрацията в Хонконг беше приет тази нощ от Камарата на представителите (долната камара на Конгреса на САЩ) с 417 гласа "за" срещу един "против", един ден след като Сенатът единодушно прие мярката.

САЩ подкрепиха Хонконг

САЩ подкрепиха Хонконг

Декларация на конгреса срещу Китай

Законът изисква американският президент ежегодно да прави преглед на благоприятния търговски статус, който Вашингтон предоставя на Хонконг, и заплашва да го премахне, ако свободите на полуавтономната китайска територия бъдат отменени.

Белият дом не е заплашвал да наложи вето върху мярката и президентът Доналд Тръмп се очаква да подпише закона според източник, запознат с въпроса.

"Ние категорично осъждаме и решително се противопоставяме на приемането на съответните закони, свързани с Хонконг", изтъкна говорителят на китайското външно министерство.

Китай настоя САЩ и Великобритания да спрат да се месят в Хонконг

Китай настоя САЩ и Великобритания да спрат да се месят в Хонконг

Вътрешните работи на Хонконг били работа на Китай

Той предупреди САЩ да не се намесват във вътрешните работи на Хонконг и Китай.

"Ако американската страна е решена да действа сама, Китай ще предприеме ефективни мерки да се съпротивлява решително", подчерта говорителят, без да дава повече подробности за това, какви действия може да предприеме Пекин.