Сенатът на САЩ във вторник лесно прокара законопроект в подкрепа на правата на човека в Хонконг след месеци на често насилствени размирици в полуавтономния китайски град, които продължават и до днес.

Сега документът отива в Камарата на представителите, която вече е приела подобно законодателство.

Предвижда се налагане на санкции срещу китайски и хонконгски служители, които извършват нарушения на правата на човека.

"Приемането на този законопроект е важна стъпка за търсене на отговорност на онези китайски и хонконгски правителствени служители, отговорни за ерозиращата автономия на Хонконг и нарушаването на човешките права", каза сенатор Марко Рубио.

Спецчастите, които обкръжиха Политехническия университет в Хонконг  използваха сълзотворен газ и водни оръдия срещу студентите, опитващи се да пробият кордона и да излязат от сградата. Вътре остават блокирани десетки хора.

Сблъсъците в района продължават вече седмица.

 Расте напрежението в Хонконг

Расте напрежението в Хонконг

Блокираните студенти в Политехническия университет нямат вода и храна…

Демонстранти, с противогази и маски, хвърлят срещу полицията бутилки със запалителна смес.

Посланикът на Китай в Лондон заяви, че ако ситуацията в Хонконг продължи да се влошава, Пекин ще се намеси.

Той настоя, че чуждите страни, включително САЩ и Великобритания, трябва да спрат да се намесват във вътрешните работи на Хонконг.

В понеделник вечерта представител на хонконгските власти заяви, че полицията няма да прилага сила, ако самите протестиращи не употребят сила срещу полицията.

Масовите протести в Хонконг започнаха през юни заради предложен законопроект за екстрадиция, който би позволил на заподозрените да бъдат изпратени в континентален Китай за съдебен процес. Активистите разглеждат законодателството като част от продължаващата ерозия на правата и свободите, които Хонконг е обещал, че може да запази, когато Великобритания върне предишната си колония в Китай през 1997 г.

Китай настоя САЩ и Великобритания да спрат да се месят в Хонконг

Китай настоя САЩ и Великобритания да спрат да се месят в Хонконг

Вътрешните работи на Хонконг били работа на Китай

Китай заплаши САЩ след гласуването, че ще предприеме "силни контрамерки", ако Конгресът продължи с приемането на законопроекта.