Китайското външно министерство извика американския посланик Тери Бранстанд, в знак на протест срещу приемането на американския конгрес на Хонконгския закон за правата на човека и демокрацията, заявявайки, че това е намеса във вътрешен китайски въпрос, предаде "Ройтерс". 

Министерството заяви в съобщение, публикувано на уебсайта си, заместник-министърът на външните работи Джън Зегуанг притисна Съединените щати "да поправят грешките си и да спрат да се намесват в делата на Хонконг и да се намесват във вътрешните работи на Китай".

Антиправителствените демонстранти протестират по улиците на Хонконг в продължение на шест месеца на фона на нарастващото насилие и опасенията, че Китай ще увеличи реакцията си, за да спре гражданското неподчинение.

Китай отсече: САЩ са най-големият източник на нестабилност в света

Китай отсече: САЩ са най-големият източник на нестабилност в света

Американските политици очерняли Китай в световен мащаб

Протестиращите са ядосани на това, което смятат за китайска намеса в свободите, обещани на Хонконг, които Великобритания върна на Китай през 1997 г.

Камарата на представителите на САЩ изпрати два законопроекта, свързани с Хонконг, в Белия дом, след като почти единодушно гласува в тяхна подкрепа.

Очаква се президентът на САЩ Доналд Тръмп да подпише законопроектите, въпреки деликатните търговски преговори с Пекин.

САЩ подкрепиха Хонконг

САЩ подкрепиха Хонконг

Декларация на конгреса срещу Китай

Джън заяви, че приемането на Закона за правата на човека и демокрацията е форма на насърчаване на насилието и представлява сериозно нарушение на международното право и основните норми на международните отношения.

"Китай изразява своето силно негодувание и решително противопоставяне", каза той.

Говорителят на американското посолство заяви, че Бранстанд е казал на Джън, че Съединените щати наблюдават събитията в Хонконг "с голяма загриженост".

 Расте напрежението в Хонконг

Расте напрежението в Хонконг

Блокираните студенти в Политехническия университет нямат вода и храна…