САЩ са най-големият източник на нестабилност в света, съобщава "Ройтерс", цитирайки високопоставения китайски дипломат Ван Ий.

Китайският дипломат е изтъкнал също, че американските политици очерняли Китай в световен мащаб, без да предоставят доказателства и използвали държавните лостове, за да задушат легитимните китайски бизнес интереси.

Китай готов да се "съпротивлява" срещу закона на Конгреса на САЩ за Хонконг

Китай готов да се "съпротивлява" срещу закона на Конгреса на САЩ за Хонконг

Предупреди САЩ да не се намесват във вътрешните работи на Хонконг и Китай

Изявлението идва, след като китайското външно министерство предупреди САЩ, че техните "погрешни действия" ще навредят на интересите му в Хонконг и призова Вашингтон да спре да се меси във вътрешните работи на Китай и Хонконг.

Американският президент Доналд Тръмп се очаква да подпише законодателството, прието в Камарата на представителите (долната камара на Конгреса на САЩ), с което се налагат санкции за предполагаеми нарушения на човешките права по време на протестите в Хонконг.

САЩ подкрепиха Хонконг

САЩ подкрепиха Хонконг

Декларация на конгреса срещу Китай

Камарата на представителите прие два закона относно Хонконг на 20 ноември, ден след като Сенатът ги подкрепи. Законите имат за цел налагането на санкции на китайски и хонконгски служители, участващи в предполагаеми злоупотреби с правата на човека и забраняват износа на доставки за полицията в Хонконг, които могат да бъдат използвани за репресии срещу протестиращите.