Хиляди ливански демонстранти блокираха главните пътища в и около столицата Бейрут по време на започналата обществена стачка, съобщи Би Би Си.

Според полицията най-малко 25 души са били ранени при ожесточени сблъсъци в столицата и в други части на страната.

През това време органите на реда наблюдавали ставащото от разстояние, в повечето случаи без да се намесват, информира АФП. На някои места след изтегляне на демонстрантите войниците са отворили пътищата за движение.

15 души са пострадали от куршуми в северен Ливан и в планинските райони източно от Бейрут. Други десетима са получили наранявания при сбивания и замерване на камъни между противникови групи.

Трима души са пострадали, когато били ударени от мотоциклети при опит на шофьорите да преминат през блокираните улици.

Протестиращите излезли рано сутрин и са блокирали няколко улици в центъра на Бейрут.

Единственият път, водещ до международното летище в Бейрут, също бе блокиран, както и други главни пътища свързващи столицата с други градове. От летището съобщиха, че са отменени осем полета, които трябвало да летят за региона и за Европа.

Опозицията тачело с Хизбула посочи, че стачката е продължение на кампанията, целяща да ускори оставката на правителството.

Правителството предупреди военните, че могат да бъдат използвани в поддържането на реда.

Формированията на силите за сигурност са на пост, съобщи кореспондентът на Би Би Си Джим Муир в Ливан.

Стълбове дим от изгорени гуми образуваха черни облаци над града.

Правителството съобщи, че ще запази пътищата отворени, но засега са предприети малки действия.

Демонстраторите са информирали, че ще продължат протестите, докато не постигнат целите си.

Хизбула иска формирането на национално правителство, в което неговите съюзници да имат достатъчно голям дял, за да налагат вето.
Засега тактиката на Хизбула нямаше желания ефект и поради тази причина движението призова към обща стачка.

Стачката има за цел да постави страната в голяма несигурност и в много напрегната ситуация.

Министър-председателят Синьора съобщи, че армията и силите за сигурност ще предприемат стъпки за подсигуряване на това пътищата да останат отворени и хората, които искат да отидат на работа да могат да го направят.

Тъй като правителството силно призовава хората да вършат своята работа, както обикновено, няма никакво съмнение, че ще има премерване на силите, коментира кореспондент на медията.

Напрежението се засилва в напрегнат момент за правителството, тъй като потенциалните донори се събират в Париж за конференцията, която има за цел да се помогне на ливанците да си стъпят на краката след войната между Хизбула и Израел миналото лято.