Хората в Косово удрят по тендежи по балконите си в знак на протест, за да призоват управляващите партии да се справят с коронавирус и да прекратят политическа криза, която може да свали правителството през следващата седмица, съобщава "Ню Йорк Таймс".

Коалиционен партньор в правителството на Косово заяви в сряда, че ще внесе предложение за вот на недоверие в правителството след уволнението на вътрешния министър заради спор дали да бъде обявено извънредно положение, за да се спре разпространението на коронавируса.

Иса Мустафа, лидерът на Демократичната лига на Косово коментира, че уволнението е кулминация на различията между коалиционните партньори по въпроса дали митата от 100% за стоки, произведени в Сърбия, трябва да бъдат премахнати.

"Те се грижат за бизнеса си. Не е време за отмъщение, те трябва да се грижат за хората", каза 60-годишният архитект Газмен Фокши.

"Ако продължат така, те (политиците) няма да имат време да се грижат за нас и ще има много жертви", казва 34-годишният Наим Мифтари.

Косово регистрира 20 души с вируса от миналия петък, когато е регистриран първият случай. Вече са затворени всички училища, граници, полети, барове и ресторанти. Само супермаркетите и аптеките остават отворени.

Повечето от хората с коронавирус са дошли от Италия или са свързани с някой, който се е завърнал от Италия.

Косово въведе митата през ноември 2018 г., заявявайки, че ще бъдат премахнати, след като Белград признае Косово. Този ход спря диалога за нормализиране на отношенията между Белград и Прищина и разгневи Европейския съюз и САЩ, които подкрепиха декларацията за независимост на Косово. Миналата седмица САЩ спряха около 50 милиона долара помощ за Косово заради отказа да премахне митата.

Сърбия, която загуби контрол над Косово след бомбардировките на НАТО през 1999 г., отказва да признае независимостта на бившата си провинция и счита Косово за неразделна част от своята територия, въпреки декларацията за независимост от 2008 г.

Но за да напредне по пътя си към процеса на присъединяване към Европейския съюз, Сърбия трябва да нормализира връзките с Прищина и в крайна сметка да признае Косово, което му позволява да стане член на Организацията на обединените нации.

Вучич: Признаването на Косово е въпрос на време

Вучич: Признаването на Косово е въпрос на време

Целта им е да вкарат Косово в ООН и това е същността на всичко