Те бяха 2000 в Париж, за да осъдят политиките на Еманюел Макрон, бъдещата пенсионна реформа, инфлацията и да поискат ремонт на институциите.

Това съобщи АФП.

По данни на Министерството на вътрешните работи в събота, 7 януари, във Франция в отговор на призива на "жълтите жилетки" са се мобилизирали около 4700 души, от които 2000 в Париж, за да осъдят политиката на Еманюел Макрон, бъдещата пенсионна реформа, инфлацията и да поискат ремонт на институциите.

В Париж основното шествие започна около 14:00 ч. от 7-ми район на столицата, за да стигне до квартал Берси в източната част на Париж, отбелязва журналист от АФП. Маршът, чийто размер се увеличаваше в следобедните часове, беше заобиколен от многобройни полицейски сили и медии, които бяха дошли, за да оценят евентуалното възобновяване на движението три дни преди спорната пенсионна реформа и на фона на инфлацията.

Демонстрацията, която беше предадена в социалните мрежи, премина през южната част на Париж под ритъма на скандирания срещу Макрон, но без насилие или сблъсъци между демонстранти и полиция, които съпътстваха движението на "жълтите жилетки", започнало първоначално през ноември 2018 г. срещу увеличаването на данъците върху горивата и което оттогава до голяма степен угасна. "С пенсионната реформа тя ще стане още по-голяма, започваме отначало", свидетелства Хасна Кенидер, административен асистент. "Вече нямаме обществени услуги. Страхувам се да отида в болницата. Не виждам себе си да работя до 64-годишна възраст", продължава тя.

Летисия, на около 30 години, която не пожела да назове името си, изрази съжаление за "третата световна трансформация на Франция" и за това, че "плащаме много данъци", без да виждаме "какво плащаме в замяна". Други митинги бяха организирани във Франция. Министерството на вътрешните работи преброи 2700 участници в 58-те изброени дейности.