В петък се проведоха протести в няколко предимно мюсюлмански страни, осъждащи неотдавнашното оскверняване на свещената книга на исляма - Корана от крайнодесни активисти в Швеция и Нидерландия, предава Associated Press.

Протестите в мюсюлмански страни, включително Пакистан, Ирак и Ливан, завършиха мирно. В столицата на Пакистан Исламабад полицаи спряха някои демонстранти, опитващи се да тръгнат към шведското посолство.

Около 12 000 ислямисти от партията "Терек-а-Лабиак Пакистан" (ТЛП) се събраха на митинг в Лахор, столицата на източната провинция Пенджаб, за да осъдят оскверняването на Корана в двете европейски страни. В речта си пред демонстрантите Саад Ризви, ръководителят на ТЛП, поиска правителството да отправи остър протест пред Швеция и Нидерландия, така че подобни инциденти да не се случват отново. Подобни митинги бяха проведени и в южния град Карачи и на северозапад.

Митингите в петък приключиха мирно. Припомняме, че през последните години "Терек-а-Лабиак Пакистан" проведе бурни митинги срещу публикуването на карикатури на ислямския пророк във Франция и другаде по света.

Напрежение между Турция и Дания заради планиран протест

Напрежение между Турция и Дания заради планиран протест

Анкара призовава за отмяната му

В Бейрут около 200 гневни протестиращи изгориха знамената на Швеция и Нидерландия пред джамията "Мохамед Ал-Амин".

По-рано този месец крайнодесен активист от Дания получи разрешение от полицията да организира протест пред турското посолство в Стокхолм, където изгори Корана, свещената книга на исляма. Дни по-късно Едуин Вагенсвелд, лидер на крайнодясното движение Пегида в Нидерландия, откъсна страници от копие на Корана близо до парламента на страната и ги стъпка.

Тези действия разгневиха милиони мюсюлмани по света и предизвикаха протести.

Влиятелният иракски шиитски духовник Муктада ал-Садр попита в коментари, публикувани в петък, дали свободата на словото означава обиждане на вярванията на други хора. Той попита защо "изгарянето на знамето на гейовете не представлява свобода на изразяване".

Духовникът добави, че изгарянето на Корана "ще донесе Божия гняв". Стотици негови поддръжници се събраха пред джамия в Багдад, размахвайки копия на Корана.

Турци протестираха срещу изгарянето на Корана в Швеция

Турци протестираха срещу изгарянето на Корана в Швеция

Датски политик обяви намерение да гори свещената за мюсюлманите книга в събота