Турция привика нидерландския посланик, за да изрази дълбокото си недоволство от антиислямски протест в Хага, насочен срещу Корана, съобщава "Франс прес".

Турското външно министерство заяви, че осъжда "по възможно най-категоричния начин подлата атака на антиислямско лице" в нидерландския град в неделя.

Обществената телевизия на Нидерландия NOS съобщи, че Едуин Вагенсвелд, който ръководи нидерландския клон на германската антиислямска група "Пегида", е откъснал страници от свещената книга на мюсюлманите по време на едноличен протест.

На снимки в социалните медии се вижда и как той тъпче разкъсаните страници на Корана.

Привикването на нидерландския посланик дойде дни, след като подобен протест пред турското посолство в Стокхолм заплаши да провали амбициите на Швеция за присъединяване към НАТО.

Турци протестираха срещу изгарянето на Корана в Швеция

Турци протестираха срещу изгарянето на Корана в Швеция

Датски политик обяви намерение да гори свещената за мюсюлманите книга в събота

Вчера турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви, че Швеция вече не може да очаква подкрепа за кандидатурата си за членство в НАТО след решението си да позволи на протестиращ срещу исляма да изгори Корана.

Предупреждението на Ердоган накара Финландия, която кандидатства за присъединяване към Алианса заедно със своята скандинавска съседка, да заяви за първи път днес, че може да обмисли присъединяване към военния съюз без Швеция.

Протестите срещу исляма предизвикаха гняв в Турция - официално светска, но предимно мюсюлманска страна, изправена пред решаващи избори през май.

Ердоган се възползва от протестите, за да активизира ядрото си от националистически избиратели в предизборната си кампания.

В Швеция обесиха чучело на Ердоган

В Швеция обесиха чучело на Ердоган

Турската прокуратура започна разследване