Турският президент Реджеп Ердоган затвори вратата за предоставяне на подкрепа на Швеция за присъединяването й към Организацията на Северноатлантическия договор (НАТО) след инцидента, при който демонстранти изгориха копие от Корана по време на протести в Стокхолм, пише АП.

Ердоган критикува протеста на Расмус Палудан срещу изгарянето на Корана в събота, като каза, че това е обида за всички, особено за мюсюлманите. Той също така разкритикува шведските власти, че са позволили демонстрацията да се проведе пред турското посолство в Стокхолм.

"Грозният акт в Швеция е обида за всички, които зачитат основните права и свободи на хората, особено мюсюлманите".

Протестите през уикенда в Стокхолм бахя от антиислямски активист и прокюрдски групи.

Финландия: Членството на Украйна в НАТО щеше да предотврати войната

Финландия: Членството на Украйна в НАТО щеше да предотврати войната

Сана Марин: Искаме да станем членове на НАТО, защото никога повече не искаме война във Финландия

Ердоган също разкритикува Швеция за прокюрдските протести, където демонстранти развяваха знамена на различни кюрдски групи, включително Кюрдската работническа партия или ПКК, която води десетилетен бунт срещу Турция. ПКК се смята за терористична група в Турция, Европейския съюз и Съединените щати, но нейните символи не са забранени в Швеция.

"Така че ще оставите терористичните организации да се развихрят и след това ще очаквате нашата подкрепа за влизане в НАТО. Това няма да се случва", каза Ердоган, имайки предвид кандидатурите на Швеция и Финландия за присъединяване към военния съюз. Той каза, че ако Швеция не прояви уважение към Турция или мюсюлманите, тогава "те няма да видят подкрепа от нас по въпроса за НАТО".

Турция задържа историческите кандидатури на северните нации за членство в НАТО.

Премиерът на Швеция Улф Кристерсон разкритикува протестиращите за това, че окачиха чучело на турския президент на стълб на улична лампа миналата седмица и ги критикува, че компрометират членството на страната в НАТО.

Турци протестираха срещу изгарянето на Корана в Швеция

Турци протестираха срещу изгарянето на Корана в Швеция

Датски политик обяви намерение да гори свещената за мюсюлманите книга в събота