Русия не би нахлула в Украйна, ако тя беше член на НАТО, каза финландският премиер Сана Марин във вторник, добавяйки, че това е основната мотивация за кандидатурата на нейната страна за присъединяване към военния съюз, пише "Политико".

Марин каза, че е "сигурна", че Владимир Путин не би започнал нахлуването, ако Киев вече беше член. "Можем да погледнем в историята и да си зададем въпроса, трябва ли Украйна вече да е член на НАТО?", каза тя на срещата на Световния икономически форум в Давос, Швейцария, добавяйки, че "тогава нямаше да има война в Украйна и затова също Финландия и Швеция искат членство в НАТО".

Тя добави, че през 2014 г., когато Русия нападна Крим, Европа и нейните съюзници е трябвало да действат по-твърдо. "Трябва да се поучим от този ден", каза Марин на срещата на високопоставени политици и бизнесмени в швейцарските Алпи.

"Искаме да станем членове на НАТО, защото никога повече не искаме война във Финландия", каза тя и добави, че се надява процесът на ратификация за Швеция и Финландия да протече "колкото е възможно по-бързо".

Унгария и Турция все още трябва да ратифицират съвместната кандидатура за НАТО на Швеция и Финландия.

Докато Будапеща заяви, че ще подкрепи последното разширяване на военния блок и ще го подпише в началото на тази година, Анкара все още не е последвала примера.

"Не би трябвало да има никакви проблеми и аз лично разговарях с президента Ердоган и той каза това, което казва и публично, че няма толкова големи проблеми с Финландия, може би някои с Швеция, но от наша гледна точка е много важно Финландия и Швеция да се присъединят към НАТО заедно, защото споделяме една и съща сигурност", каза Марин.

Турция иска Швеция и Финландия да й предадат 130 терористи

Турция иска Швеция и Финландия да й предадат 130 терористи

Това е условието на Турция, за да ги допусне в НАТО