Швеция и Финландия трябва да депортират или екстрадират до 130 "терористи" в Турция, преди турският парламент да одобри кандидатурите им за присъединяване към НАТО. Това заяви президентът на Турция Реджеп Ердоган, цитиран от Ройтерс.

Двете северни държави кандидатстваха миналата година за присъединяване към НАТО след нахлуването на Русия в Украйна, но всичките 30 държави-членки трябва да одобрят кандидатурите им.

Турция съобщи, че по-специално Швеция трябва първо да заеме по-ясна позиция срещу това, което южната ни съседка вижда като терористи, главно кюрдски бойци и група, която обвинява за опита за преврат през 2016 г.

Турският Пинокио, който шантажира НАТО в полза на Путин

Турският Пинокио, който шантажира НАТО в полза на Путин

Защо осем месеца Стокхолм и Хелзинки все още чакат в преддверието на Атлантическия алианс

По думите на Ердоган, ако терористите не бъдат предадени на Турция, няма как кандидатурите на Швеция и Финландия да бъдат одобрени от парламента.

Швеция и Финландия подписаха тристранно споразумение с Турция през юни 2022 г., целящо да преодолее възраженията на Турция. Като част от това споразумение двете скандинавски страни се ангажираха да отговорят на "висящите искания за депортиране или екстрадиране на заподозрени в тероризъм.

Турските власти подчертаха, че времето изтича, тъй като през май в страната ще се проведат парламентарни и президентски избори.