Може да се наложи Финландия да преосмисли дали да се движи заедно с Швеция към членство в НАТО след новите възражения срещу Стокхолм от страна на турския президент Реджеп Тайип Ердоган. Това заяви финландският външен министър Пека Хаависто, цитиран от "Блумбърг".

"Основният вариант" все още е двете страни да се присъединят към Алианса едновременно, предвид съображенията за сигурност както на Финландия, така и на Швеция, отбеляза той в интервю за YLE.

Трябва да оценим ситуацията и да видим дали се е случило нещо, което може да блокира достъпа на Швеция до Алианса в дългосрочен план, посочи Хаависто. По негови думи обаче е твърде рано да се взима решение отсега.

Турция отмени посещението на шведския министър на отбраната

Турция отмени посещението на шведския министър на отбраната

Решението е в отговор на издаването на разрешения от скандинавската страна за антитурски протести

Това е първият път, когато финландски политик загатва за възможно отделяне на двете кандидатури, след като скандинавските страни официално поискаха членство в НАТО през май.

Впоследствие обаче Хаависто отстъпи предишното си изявление, че Хелзинки може да подаде отделна молба за присъединяване към НАТО, ако Швеция се сблъска с трудности поради напрегнатите си отношения с Турция.

На брифинг след преговорите с шведския си колега, той поясни, че "вече е имало обмен на идеи с Швеция" и подчерта, че двете страни "ще се придържат към обща линия" и ще кандидатстват за членство заедно.

Хаависто отбеляза, че първоначалната му идея може да бъде преразгледана, ако в бъдеще една от страните кандидатки бъде блокирана завинаги, но тъй като "това все още не е така, няма план Б, този път не се обмисля".

Въпреки че първоначално Турция се противопостави на влизането на Швеция и Финландия в Алианса, впоследствие тя все пак позволи процесът да продължи напред на срещата на върха на НАТО през юни.

По-късно Анкара обяви, че е "доволна" от сътрудничеството от страна на Финландия, но продължава да настоява Швеция да предприеме по-сериозни мерки срещу групировки, които са забранени в Турция.

Вчера Ердоган изключи възможността да подкрепи кандидатурата на Швеция, след като през уикенда крайнодесен активист изгори свещената книга на исляма - Корана, в Стокхолм.

Турция и Унгария са единствените две от 30-те страни членки на НАТО, които все още не са ратифицирали молбите на Швеция и Финландия.

В Швеция обесиха чучело на Ердоган

В Швеция обесиха чучело на Ердоган

Турската прокуратура започна разследване