Турция отмени планирано посещение на министъра на отбраната на Швеция в отговор на издаването на разрешения от скандинавската страна за антитурски протести, информира Асошиейтед прес.

Министърът на отбраната на Турция Хулуси Акар заяви, че планираното посещение на 27 януари на неговия шведски колега Пол Йонсон няма да се състои. Той поясни, че срещата вече няма никакво значение или смисъл, тъй като Швеция продължава да позволява отвратителни демонстрации срещу Турция.

Швеция се готви за няколко демонстрации този уикенд. Крайнодесен активист от Дания получи разрешение от полицията да организира протест пред турското посолство в Стокхолм, където възнамерява да изгори Корана, свещената книга на исляма. Междувременно както протурски, така и прокюрдски групировки планират демонстрации в шведската столица.

Ибрахим Калин, говорителят на турския президент, нарече изгарянето на Корана омразно престъпление срещу човечеството. Говорителят на управляващата партия Омер Челик обвини шведските власти, че защитават престъпления от омраза. Външният министър Мевлют Чавушоглу пък каза пред журналисти, че нападките срещу Корана не могат да се считат за свобода на словото.

Турция иска Швеция и Финландия да й предадат 130 терористи

Турция иска Швеция и Финландия да й предадат 130 терористи

Това е условието на Турция, за да ги допусне в НАТО

Това е последната реакция от страна на Турция, членка на НАТО, която отлага одобряването на молбата на Швеция за присъединяване към военния съюз, докато шведското правителство не предприеме мерки срещу групи, които Анкара смята за заплаха за сигурността.

Турция призова шведския посланик, за да осъди планираните протести, заявявайки, че протестите на прокюрдски групи, свързани с Кюрдската работническа партия или ПКК, биха били нарушение на съвместния меморандум, подписан между Турция, Швеция и Финландия, който предотврати налагането на турско вето за присъединяването на северните страни към НАТО през юни.

По-рано през януари чучело на турския президент Реджеп Тайип Ердоган беше окачено на стълб по време на протест на кюрдите. Турция осъди решението на шведски прокурор да не разследва, а шведският премиер Улф Кристерсон нарече протеста акт на "саботаж" срещу кандидатурата на Швеция за присъединяване към НАТО.

Всички членове на НАТО трябва да ратифицират в своите парламенти молбите за присъединяване на Швеция и Финландия, отправени след войната на Русия срещу Украйна, която накара скандинавските страни да се откажат от дългогодишната си политика на военно необвързаност. Въпреки че Турция твърди, че няма възражения срещу разширяването на НАТО, тя няма да ратифицира, докато не бъдат изпълнени нейните искания, които включват екстрадиране на предполагаеми заподозрени в тероризъм.

В Швеция обесиха чучело на Ердоган

В Швеция обесиха чучело на Ердоган

Турската прокуратура започна разследване