Протести срещу Всеобхватното икономическо и търговско споразумение (СЕТА) между Европейския съюз и Канада започнаха в Брюксел, след като Валония се съгласи да подкрепи споразумението, съобщават местни медии, уточнявайки, че първият кръг протести е бил до към 15 часа българско време, а около 18 часа българско време се очаква протестиращите да се съберат отново пред сградата на Европейската комисия.

Валония "клекна", Белгия подписва СЕТА

Валония "клекна", Белгия подписва СЕТА

Валония досега се противопоставяше

Алиансът d19-20, който обединява различни земеделски движения и синдикати, призова "всички организации и всички граждани да се съберат пред сградата на комисията, за да окажат натиск върху преговорите за СЕТА", отбелязва белгийската телевизия RTBF.

По-рано днес белгийският премиер Шарл Мишел обяви, че Европейският съюз и Белгия са достигнали до обща позиция за подписването на СЕТА. Брюксел и Отава се очакваше да подпишат споразумението за свободна търговия по време на съвместна среща на високо равнище днес, но Валония отказа да даде на Белгия подкрепата си за подписването на сделката. Съгласно белгийското законодателство всеки регион има право да отхвърли споразумението.

СЕТА, ако бъде одобрено, ще елиминира огромната част от съществуващите митнически тарифи между ЕС и Канада, но противниците на споразумението се опасяват, че то ще се отрази негативно на стандартите и регулациите на ЕС за опазване на околната среда, здравето на хората и правата на работниците, докато печеливши ще бъдат най-вече мултинационалните корпорации.