Демонстранти изгориха американски знамена и преминаха през американския град Портланд, въоръжени с протестни песни и автоматични нападателни оръжия, след като объркваща следизборна нощ се рагърна до голямо напрежение, но без насилие в северозападния американски град, съобщава "Франс прес".

Либералният анклав в щата Орегон се беше подготвил за възможни въоръжени сблъсъци след месеци на разделящи демонстрации с участието на леви активисти, десни милиции и федерални полицаи, разположени от администрацията на президента Доналд Тръмп.

"Авторитаризъм": Заклеймиха Тръмп за лъжата, че печели президентските избори

"Авторитаризъм": Заклеймиха Тръмп за лъжата, че печели президентските избори

Резултатите до момента показват, че Джо Байдън има малка преднина

След като Тръмп обяви, че е спечелил изборите в САЩ в следизборната нощ, въпреки че ключови щати все още броят бюлетините, активисти се събраха пред сградата на федералния съд в Портланд - епицентъра на изпълненото с протести срещу расизма лято.

"Не ни харесва нито един от двамата кандидати - аз позорно гласувах за Байдън - но ако Тръмп получи още четири години, хората ще полудеят", каза 20-годишен протестиращ, който поиска да бъде наречен "Л", като две американски знамена са били запалени пред сградата.

Мнозина пред съдебната палата са крещели лозунги срещу Тръмп, както и срещу кмета на Портланд Тед Уилър, "черна овца" за протестиращите срещу полицията, който беше преизбран, докато други танцуваха и се кълчиха на силна хип-хоп музика.

ФБР предупреди за възможността за въоръжени сблъсъци в Портланд, свързани с изборите, но е нямало признаци за активност в следизборната нощ от десни групировки като "Горди момчета".

Тръмп: Въпреки измамата ние побеждаваме, отиваме във Върховния съд

Тръмп: Въпреки измамата ние побеждаваме, отиваме във Върховния съд

Неоснователно американският лидер заяви, че има измама на вота

А до ранните часове днес тамошно време (10 часа назад от българското часово време) полицията се въздържаше от намеса в протеста, като някои протестиращи по-рано участваха в мирно шествие от 400 души на движението Black Lives Matter ("Животът на черните има значение") в източната част на Портланд.

Тричасовият марш беше воден от конвой, включващ поне половин дузина протестиращи, въоръжени с автоматични нападателни оръжия, ножове и пушка. Слухове и информации за промени в изборните резултати на национално и щатско равнище, докато бюлетините все още се броят, се разпространяваха сред участниците.

"Чух, че Тръмп има инерция сега", каза 20-годишният лидер на протеста Тай Форд, като допълни: "Това ще бъде бунт. Всеки път, когато излезе, ще бъде лудост."

"Това е като да избираш между две злини, но честно казано, ще се разберем с Байдън", каза колегата му "Д.Д" на 22 години.

Исканията варираха от закриване на Службата за имиграцията и митниците до правосъдие за чернокожите жертви на полицейско насилие, включително Джордж Флойд и Бреона Тейлър, преди демонстрацията да завърши с изпълнение на "Алилуя".

Имало е и моменти на несериозност, след като лидерите на протеста са приканили онези, които наблюдават шествието от прозорците на апартаментите си, да се присъединят към демонстрацията.

"Хей, пъхнете главата си през прозореца, кажете ни как протичат изборите, а след това може би се обуйте и елате да ни помогнете да започнем революция", извика един активист.