Доналд Тръмп потвърди най-големите страхове на опонентите, а именно излъга, че е победител на президентските избори в САЩ и заплаши да тласне страната към конституционна криза, пише "Гардиън".

Резултатите до момента показват, че Джо Байдън има малка преднина в Избирателната колегия след победа в Аризона, но може да отнеме няколко дни преди да стане ясен новият президент.

Пътищата на Тръмп и Байдън към Белия дом

Пътищата на Тръмп и Байдън към Белия дом

Байдън има по-големи шансове

Опитът на президента да спре преброяването е скандално, безпрецедентно и неправилно, обявиха от щаба на Байдън.

Отдавна се прогнозираше, че Тръмп може да обяви триумф преди да бъдат оповестени окончателните резултати. Отделно в 02,21 часа в полунощ, няколко часа след приключването на вота, той призова съда да спре броенето на бюлетините. Някои смятат изявлението му за безпрецедентно в американската история, за опит за преврат на държавния глава.

Германия не била готова за преизбирането на Тръмп

Германия не била готова за преизбирането на Тръмп

"Победа на Тръмп ще ни постави пред сериозно предизвикателство"

Още веднъж президентът излъга американския народ и реагира като деспот, написа в "Туитър" Адам Шиф, председател на Комисията по разузнаване към долната камара. Всеки глас се брои. И пренебрегнете шума, добави той.

Тръмп говори от Източната стая на Белия дом, където бяха наредени много американски знамена зад него, а също имаше два големи телевизора, които излъчваха Фокс нюз. В стаята имаше около 150 гости, които не спазваха голяма физическа дистанция. Там бяха и Доналд Тръмп-младши, Иванка Тръмп и други от семейството.

Милиони и милиони хора гласуваха за нас тази вечер и много тъжно, една група се опита да отнеме правата на тази група от хора, няма да го приемем, няма да го приемем, закани се той.

Байдън: Изявлението на Тръмп е скандално и безпрецедентно в историята на САЩ

Байдън: Изявлението на Тръмп е скандално и безпрецедентно в историята на САЩ

Байдън е готов да се бори в съда

Тръмп не представи доказателства, че са отнели избирателните права на американски граждани, които поддържат американския лидер.

Според него всичко случващо е измама и излагация за страната. Той обяви, че са спечелили изборите.

Държавният глава поиска гласуването да спре, което не прави смисъл, тъй като призивът му бе направен след приключването на изборния ден.

Тръмп: Въпреки измамата ние побеждаваме, отиваме във Върховния съд

Тръмп: Въпреки измамата ние побеждаваме, отиваме във Върховния съд

Неоснователно американският лидер заяви, че има измама на вота

Месеци наред държавният глава предупреждаваше, че гласуването по пощата е измама. Експерти контрираха, че няма доказателства за това.

Доналд Тръмп се надява консервативното мнозинство във Върховния съд да реши в негова полза.

Сценарият също може да включи подкрепа от републикански сенатори, консервативни медии и милиони хора, които гласуваха за Тръмп, създавайки буре с барут, което потенциално може да избухне във формата на битки в съда и по улиците.

Опитът на Тръмп да засили разделението с цел политически облаги провокира остра критика.

Демократите се заканиха да се борят докрай, включително и в съда.

Александрия Окасио-Кортес, конгресмен от Демократическата партия от Ню Йорк, написа в "Туитър": "Прибързаното обявяване на победа от страна Доналд Тръмп е нелегитимно, опасно и авторитарно. Гласовете се броят. Зачитайте резултатите".

Конгресменът от Минесота Илхан Омар добави, че иронията е, че хората превръщат Америка в Сомалия, а Тръмп прави това, което диктаторите в Сомалия правят.

Някои експерти предричат "мрачни и страшни дни".

Тръмп обяви победа, която никога не е печелил и каза, че ще се обърне към Върховния съд. Точно това правят диктаторите. Точка, коментира историкът Майкъл Бешлос.

Дори и някои консерватори атакуваха държавния глава. Джъстин Амаш, републикански конгресмен от Мичиган, е убеден, че това е една от най-непочтените и деспотични речи на президент на САЩ.

Американският коментатор Бен Шапиро написа: "Тръмп не е спечелил изборите и е напълно безотговорно от негова страна да го казва".

Исторически избори в САЩ: Байдън води
на живо

Исторически избори в САЩ: Байдън води

Изборът Байдън или Тръмп е избор на радикално различно бъдеще...