Пътят към победата остава отворен и за двамата кандидати за президент на САЩ - Доналд Тръмп и Джо Байдън. Но бившият вицепрезидент на САЩ има по-голям избор за спечелване на Белия дом, тъй като все още има много непреброени гласове в градовете, пише "Гардиън".

В Избирателната колегия Байдън води с 238 срещу 213 гласа. Все още не са обявени резултатите от Аляска, но е сигурно, че Тръмп ще спечели. Така той ще увеличи електорите в своя полза до 216.

Средният Запад решава битката за Белия дом

Средният Запад решава битката за Белия дом

Изнесените до момента данни показват, че Пенсилвания, Мичиган и Уисконсин ще са ключът към победата

Чакат се резултатите от Невада, Уисконсин, Северна Каролина, Джорджия, Мичиган и Пенсилвания, а също един електорален глас от Мейн.

Пътят на Тръмп към преизбиране

Най-лесният начин американският лидер да спечели 54 електорални гласа е победа в Пенсилвания и още най-малко три щата. Ако не спечели Пенсилвания, той трябва да вземе останалите, за да събере 270 гласа.

Но все още има много непреброени бюлетини във Филаделфия и Питсбърг, щат Пенсилвания.

Президентът Тръмп води с близо 700 000 гласа в Пенсилвания. Шансовете на Джо Байдън са дали той може да спечели голям процент от повече от над 1,4 милиона бюлетини, които все още не са преброени, анализира "Ню Йорк таймс".

До момента Байдън е спечелил повечето бюлетини по пощата - 78% срещу 21%.

Ако Байдън спечели повечето от 1,4 милиона бюлетини с такава разлика, той ще събере около 800 000 гласа - достатъчно да преодолее изоставането. Но няма гаранции, че това може да се случи.

В Уисконсин и Мичиган има по-големи проблеми. В Мичиган Тръмп води с 13 057 гласа и още 540 000 бюлетини не са преброени.

В Уисконсин Байдън води с 20 748 гласа при 173 000 непреброени бюлетини. Очаква се повечето от непреброените бюлетини да са в полза на демократа.

Пътят на Байдън към Белия дом

Джо Байдън има по-голям избор, тъй като са му необходими 32 гласа. Най-прекият е през щатите на Големите езера, където Пенсилвания и Мичиган ще му донесат 36 места. Ако не спечели Пенсилвания, Байдън може да влезе в Белия дом с победа в Мичиган, Уисконсин и Невада, където има малка преднина. Бившият вицепрезидент има шанс и в щатите Джорджия и Северна Каролина.

Исторически избори в САЩ: Байдън води
на живо

Исторически избори в САЩ: Байдън води

Изборът Байдън или Тръмп е избор на радикално различно бъдеще...