Вечерта в Тбилиси протестиращи срещу приетия от грузинския парламент закон "За прозрачност на чуждестранното влияние" блокираха един от основните транспортни възли на грузинската столица.

Движението на автомобилния транспорт в центъра на Тбилиси на Площада на героите е напълно парализирано.

По-рано полицията съобщи, че е задържала 13 протестиращи в близост до сградата на парламента и им е повдигнала обвинения в неподчинение на полицията и дребно хулиганство.

Съобщава се също, че десетина души са били задържани за опит да блокират магистрала, но по-късно стотици демонстранти дойдоха на Площада на героите от булевард "Руставели", където продължава основният протест.

Без инциденти завърши протестът в Тбилиси

Без инциденти завърши протестът в Тбилиси

Опозицията не приема проруски закон

В този случай полицията вече не беше в състояние да им попречи.

Междувременно някои от протестиращите, носещи европейски и грузински знамена, продължават да маршируват по улиците на Тбилиси. Те скандират "Излезте" и призовават жителите на столицата да се присъединят към протеста.

Демонстрантите остават и пред сградата на парламента, където първоначално се събраха протестиращите. Те са предимно млади хора. Речите тук вече са приключили, но звучи музика.

Движението по централния булевард все още е блокирано. По улиците в съседство с парламента не се вижда полиция.

Протестът започна реално преди 24 часа, когато грузинците излязоха по улиците и площадите преди ключото гласуване в парламента на Закона за чуждестранното влияние, или както е известен повече - за чуждестранните агенти. Самото гласуване мина на трето гласуване и единствената пречка пред него и обещаното вето от президента Саломе Зурабишвили, което обаче лесно може да бъде отхвърлено от управляващата партия и нейните съюзници, които контролират парламента. 

Грузинският парламент прие законопроекта за "чуждестранните агенти"

Грузинският парламент прие законопроекта за "чуждестранните агенти"

Сега проектът отива при президента Саломе Зурабишвили, която каза, че ще наложи вето

Законът изисква организациите, които получават повече от 20% от финансирането си от чужбина, да се регистрират като агенти на чуждестранно влияние, налагайки тежки изисквания за разкриване на информация и наказателни глоби при нарушения. Критиците наричат законопроекта "руския закон", сравнявайки го с руското законодателство, използвано за заглушаване на критиците на Кремъл.