Парламентът на Грузия прие във вторник на трето и последно четене законопроекта за "чуждестранните агенти", премахвайки още една пречка по пътя му да стане закон, предава "Ройтерс".

Сега проектът отива при президента Саломе Зурабишвили, която по-рано заяви, че ще наложи вето. Въпреки това, нейното решение може да бъде отменено от ново гласуване в парламента, контролиран от управляващата партия и нейните съюзници.

Грузинската телевизия излъчи кадри на побой между депутати от управляващата партия и опозицията, които се блъскаха и жестикулираха гневно по време на дебата по законопроекта.

Законът ще изисква организациите, които получават повече от 20% от финансирането си от чужбина, да се регистрират като агенти на чуждестранно влияние, налагайки тежки изисквания за разкриване на информация и наказателни глоби при нарушения.

Студенти се присъединиха към протестите в Грузия срещу закона за "чуждестранни агенти"

Студенти се присъединиха към протестите в Грузия срещу закона за "чуждестранни агенти"

Те гледат на законопроекта като избор между интеграция с ЕС и връщане към руското влияние

Критицит наричат законопроекта "руския закон", сравнявайки го с руското законодателство, използвано за заглушаване на критиците на Кремъл.

Правителството на Грузия твърди, че законопроектът цели да запази суверенитета на страната и е необходим за насърчаване на прозрачността във финансирането на неправителствени организации и борбата с "псевдо-либералните ценности", пропагандирани от чужбина.

Около 1000 протестиращи се събраха пред сградата на парламента на фона на голямо полицейско присъствие по време на дебата. Когато чуха, че законопроектът е приет, протестиращите започнаха да скандират "Роби!" и "Руснаци!".

Кремъл отрича всякаква роля във вдъхновяването на грузинския законопроект.

"Виждаме неприкрита намеса във вътрешните работи на Грузия отвън", каза говорителят на Кремъл Дмитрий Песков във вторник. Това е вътрешен въпрос на Грузия, ние не искаме да се месим там по никакъв начин.

Европейският съд: Руският закон за чуждестранните агенти нарушава правата

Европейският съд: Руският закон за чуждестранните агенти нарушава правата

Русия подготви закон, който обезсилва решенията на ЕСПЧ

Европейският съд по правата на човека (ЕСПЧ) постанови през юни 2022 г., че руското законодателство относно "чуждестранните агенти" нарушава правата на групите, определени като такива, и нареди на Русия да плати на много от тях компенсации, предава Ройтерс.

В решението си по дело за седемдесет и три руски групи, определени като "чуждестранни агенти", висшият европейски съд по правата на човека заяви, че законът нарушава свободата на събранията и сдружаването.

Съдът каза, че използването на "политическа дейност" като критерий за определяне на групи като "чуждестранни агенти" "произвежда несъответни резултати и поражда несигурност сред неправителствените организации (НПО), желаещи да участват в дейности на гражданското общество, свързани по-специално с правата на човека или защитата на околната среда или благотворителна дейност."

По-късно Русия създаде още един списък - за лица, имащи връзки с чужди агенти. За такива се считат хората, заемащи длъжности в юридическо лице на чуждестранен агент като негови основатели, членове, участници или главни изпълнителни директори.

САЩ притеснени от законопроекта за чуждестранните агенти на Грузия

САЩ притеснени от законопроекта за чуждестранните агенти на Грузия

Демокрацията стихва