Десетки хиляди демонстранти се събраха във Вашингтон във вторник за "Марш за Израел", за да покажат солидарност с Израел във войната му с Хамас и да осъдят нарастващия антисемитизъм, предава "Ройтерс".

Улиците около по-голямата част от центъра бяха затворени при засилени мерки за сигурност.

"Тук сме, за да покажем на света, че няма да бъдем унищожени отново", каза Марко Абу, 57, личен треньор от Хакенсак, Ню Джърси, който е родом от Израел.

Масови пропалестински и произраелски протести и демонстрации избухнаха по света, след като въоръжени мъже от палестинската въоръжена групировка Хамас нахлуха в Южен Израел на 7 октомври, убивайки 1200 души, според Израел, и вземайки около 240 заложници обратно до Газа.

Израел отговори със строга блокада на контролираната от Хамас Газа и въздушна бомбардировка и наземна офанзива, която според палестинските власти е убила повече от 11 000 души, около 40% от тях деца.

Освен протестите, конфликтът предизвика нарастване на антисемитски и ислямофобски инциденти в Съединените щати, включително насилствени нападения и онлайн тормоз, според групи за застъпничество.

Антисемитизмът в колежите тревожи администрацията на САЩ

Антисемитизмът в колежите тревожи администрацията на САЩ

Американски служители и еврейски лидери се срещат, за да обсъдят стъпки за борба с антисемитизма

Организаторите на демонстрацията във вторник заявиха, че според тях близо  200 000 души са присъствали, за да покажат подкрепата на САЩ за Израел, да поискат освобождаването на заложниците и да осъдят антисемитското насилие и тормоз.

Най-голямата досега демонстрация във Вашингтон, свързана с конфликта на 4 ноември, привлече хиляди, които призоваха правителството на САЩ, основният поддръжник на Израел, да призове за прекратяване на огъня.

"Прекратяването на огъня е пауза, която ще позволи на Хамас да се превъоръжи", каза Ариел Бен-Читрит, 33-годишен, федерален правителствен служител от Херндън, Вирджиния, който носеше синьо-бял израелски флаг на протеста във вторник.

Бен-Читрит изрази съжаление, че палестинските цивилни страдат и болниците в Газа са подложени на екстремни условия, но каза, че единственият начин да се сложи край на конфликта е да се премахне Хамас.

"Хамас доказа, че не се интересува от мира", каза той.

Администрацията на Байдън отхвърли призивите за прекратяване на огъня, но призова Израел да даде паузи в боевете, за да могат цивилните да се преместят на по-безопасни места и хуманитарната помощ да влезе в Газа.

Байдън вярва, че освобождаването на заложниците ще се случи

Байдън вярва, че освобождаването на заложниците ще се случи

Той е ангажиран и разговаря всеки ден със страните, участващи в преговорите