Седяща стачка затвори парламента на Тайван, предаде „Асошиейтед прес". Недоволните от анонсираното през миналата седмица търговско споразумение за икономическо сближаване с Китай окупираха сградата, което принуди депутатите да преустановят работа.

По-голямата част от демонстрантите са студенти, които обявиха двустранната спогодба за „изправяща под заплаха бъдещето на Тайван". Според активистите така постепенно на острова, отцепил се преди почти 70 години, ще се прокраднат интересите на Пекин и неговия еднопартиен модел на управление, което ще постави под заплаха демокрацията и развитието.

Защитниците на търговския пакт обявиха, че той ще нормализира връзките с КНР, ще създаде нови работни места и ще подобри стандарта на живот.

Протестите в Тайпе започнаха на 23 март, когато бе обявен текстът на споразумението. Тогава демонстрантите превзеха правителствена сграда и университета в града, а за разпръсването им бяха изпратени повече от 1000 служители на реда.

Подписването на споразумението за търговия между Пекин и Тайпе бе изненада за западните анализатори, тъй като отношенията между тях са изпълнени с напрежение, продължило повече от 60 години. Основна причина за това е значителната подкрепа, която Тайван получава от страна на САЩ, независимо от факта, че нито една страна от Западния свят все още не е признала бившата китайска провинция за независима държава.